Депутатът Николай Иванов: Икономическите мерки срещу рецесията са половинчати
Секция: Интервюта
28 Март 2020 12:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатът Николай Иванов: Икономическите мерки срещу рецесията са половинчати

/КРОСС/ Как оценявате мерките на правителството по кризата с коронавируса?

- Бих разделил оценката си на две части. По отношение на мерките за здравето и живота на хората, според мен, са адекватни. Не съм експерт, но и аз, а и надявам се, повечето мои съграждани сме спокойни, че достатъчно навреме се предприеха действия за ограничаване разпространението на вируса. Цялата здравна система е мобилизирана и в готовност. Лекарите и медицинските специалисти все още не са оборудвани с предпазни средства в пълна степен, но се надявам това скоро да се реши. Никой не бива да си позволява да ги упреква за притесненията им от липсата на специално облекло и маски. Виждаме и подкрепата, която получават от цялото общество и тя е напълно заслужена. Дано това да им даде допълнителни сили и кураж.

Що се отнася до социалните и икономическите мерки, правителството и мнозинството в Народното събрание показват пълна липса на разбиране за ситуацията. Мерките са половинчати, частични и са по-скоро за ситуация, на рутинна икономическа криза, а не за такава извънредна ситуация. Изобщо не разбират или не искат да разберат, че стотици хиляди работещи ще пострадат много, много тежко. Цели икономически сектори- ресторантьорство, хотелиерство, търговия на дребно, са затворени и работещите в тях са освободени или помолени настойчиво да излязат в неплатен отпуск. Малките фирми, особено в услугите, таксиметровите превози, и други, въпреки че нямат забрана за дейност на практика не работят. Самонаетите и самоосигуряващите се също остават без доходи. Къде са мерките за тези хора и малки бизнеси? А те са гръбнакът на икономиката. Ще има достъп до бизнес кредитиране с държавна гаранция през ББР, но никой не признава, че тя ще е само до 25% от размера на заема. Хората в неплатен отпуск можело да ползват безлихвени кредити. Да задлъжнеят допълнително и с кредити да плащат кредити!!! Или да се хранят, купуват лекарства и да си плащат сметките със заеми! Мярката 60:40, така стана известна, с която ще се подкрепи бизнеса да задържи работниците няма да заработи. Малкият бизнес няма резерви за да сподели този ангажимент, заедно с държавата и ще освободи работниците си. Всичко предприето до този момент от управляващите е недалновидно и ще доведе до огромен ръст на безработицата, загуба на работни места и много тежка икономическа криза след края на извънредните мерки за борба с новия корона вирус.

Необходим ли беше закон за извънредното положение?

- Въпреки, че има и законодателство за действия при кризи и национален план за преодоляване на грипни пандемии Законът за действията и мерките по време на извънредното положение беше нужен. България е парламентарна република и в такава тежка ситуация всички предприети действия трябва да се одобряват от Народното събрание. Друг е въпроса, че в тази спешност се допуснаха текстове, които или не са работещи, или бяха направо недопустими. Това доведе и до президентското вето. Но най-важната цел на закона е изпълнена- разписани са най-важните мерки за справяне с пандемията. За останалите мерки предстои, също в спешен порядък и вярвам чрез консенсус, да се допълни закона. Парламентът може да работи за извънредно законодателство и е отговорен да стори необходимото за справяне с тази тежка криза.

Ще издържи ли здравната система на натиска?

- Това е труден въпрос. Надявам се да издържи. Вярвам на българските лекари, специалисти и здравни мениджъри. И политиците, особено в този момент, трябва с всички сили да им помагат, а не да им дават съвети.

Премиерът Борисов обяви пакет от икономически мерки. Достатъчни ли са те според Вас?

- Не, категорично. В отговор на първия въпрос обясних защо мисля така. Оправданието с малкото изминало време от началото на извънредно положение и неясната прогноза за развитието и продължителността на тази ситуация не са приемливи. Държавата има достатъчно ресурс, за да направи модел за различни варианти за развитие на кризата с нужните мерки, както направиха в останалите страни. Хората са уплашени и очакват тези мерки. Хората искат да чуят, че всеки ще бъде подкрепен, независимо от цената. Ние, нашата парламентарна група, ще предложим допълнителен пакет от мерки, които да дадат надежда и спокойствие на българските граждани. Дано бъдем чути. Със сигурност ще търсим общи решения с всички политически партии. И то бързи решения.

Очаквате ли още по-строги мерки в страната или настоящите ще свършат работа?

- Възможно е да се стигне и до по-строги мерки, но трябва да има и граници, които да не се преминават. Българите в огромната си част спазват всички предписани мерки за безопасност и предпазване. Обединени сме в това. Сега е важно да се включим всички, цялото общество в защитата на най-рисковите групи хора- възрастните, хората с увреждания, онкоболните. Да продължим да помагаме на хората на първа линия- лекари, медицински специалисти, фармацевти, работещите в хранителните магазини. Да се включим в доброволчеството, да дарим средства, без значение колко. Всяка помощ, всяко общо усилие като народ е изключително ценно в този момент. И разбира се и по възможност всеки да стои в къщи и да се пази. Ако успеем със всичко изброено дотук по-строги мерки няма да има и скоро всичко това ще приключи. Вярвам в това!

 

*източник: http://vratzadnes.com/