Маслото е по-полезно, отколкото очаквате
Секция: Здраве
28 Март 2020 14:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маслото е по-полезно, отколкото очаквате Игнорирайте мненията на експерти отпреди повече от 100 години

/КРОСС/ Някога пробвали ли сте да убедите някого, че маслото е част от здравословната диета?

Той вероятно е реагирал скептично, най-вероятно заради медийното отразяване на темата за здравословното хранене. Ако вярвате на медиите, наситените мазнини, които присъстват в маслото, са вредни за здравето.

Това може и да е било общоприето като неотменим факт преди няколко десетилетия, но според скорошни изследвания масовото мнение е, че маслото е отправна точка в пътя ви към по-здравословен начин на живот.

Най-новите научни сведения за маслото гласят, че то може да се консумира в умерени количества, тъй като съдържа разтворими от мазнините витамини, които са от решаващо значение за поддържането на здравословно тегло.

Маслото е съставено предимно от мазнини: 70 процента от маслото е наситени мазнини, около 25% от него са моно-ненаситени мазнини, и около 2.3 процента са поли-ненаситени мазнини.

Въпреки че маслото съдържа някои трансмазнини, млечните трансмазнини се считат за здравословни, за разлика от трансмазнините в преработените храни.

Свързаната линоленова киселина (CLA), която присъства в маслото, е свързана с няколко полезни за здравето ефекта — тя може да понижава риска от възникване на рак, да стимулира отслабването и да подобрява работата на сърдечно-съдовата система.

Витаминовият и минералният състав на маслото показва, че то е богато на хранителни вещества.

То осигурява витамини A, D, E, B12 и K2, някои от които имат свойства на антиоксиданти, което ги прави полезни при преодоляване на здравословни проблеми.

Когато избирате какво масло да купувате, стремете се то да е от животни, хранени с трева.

Изследванията показват, че този тип масло има повече хранителни вещества от това от хранени със зърно животни - както по отношение на съдържанието на здравословни мазнини, така и като разтворими от мазнини витамини и антиоксиданти.