Учени откриха следи от летящи влечуги, срещали се в Сахара преди 100 милиона години
Секция: Наука
28 Март 2020 17:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха следи от летящи влечуги, срещали се в Сахара преди 100 милиона години

/КРОСС/ Специалисти се натъкнаха на фосили от летящи влечуги с остри зъби, които са живели в Сахара преди 100 милиона години, съобщава в. "Дейли мейл". Фосилите са открити в Африка от международен изследователски екип под ръководството на учени от университета Бейлър в Тексас.

Летящите влечуги са имали обхват на крилете 4 метра и са се реели над речни екосистеми, които по онова време са съществували в Сахара. Въпросните птерозаври са загребвали риби с крилете си и са ги улавяли с острите си зъби във въздуха.

Учените идентифицирали три нови вида въз основа на части от челюсти със зъби, открити от миньори в селището Бегаа в Югоизточно Мароко.

"Фосилите от птерозаври са изкючително редки, като повечето от тях са открити в Европа, Южна Америка и Азия - заяви ръководителката на изследването Меган Джейкъбс от университета Бейлър. - Новите находки хвърлят светлина върху света на птерозаврите през кредата в Африка."

Специалистите установили, че птерозаврите в Африка са били сходни с онези на други места по света, но не и идентични с тях - ловували са риба, която била в изключително голямо изобилие.

"Като си има предвид, че става въпрос за едри животни, телесното им тегло е било малко - поясни Джейкъбс. - Костите им са били тънки като лист хартия и кухи като тези на птиците. Това им е позволявало да се издигнат във въздуха въпреки големите си размери. Птерозаврите са прелитали между Южна Америка и Африка по същия начин, както днес това правят кондорите и албатросите."

Фосили от единия от видовете - Anhanguera, по-рано са били открити единствено в Бразилия, а от вида Ornithocheirus - в Англия и Централна Азия. Резултатите от изследването са публикувани в Cretaceous Research.