Бизнесът иска държавна финансова помощ за всички фирми със загуби от над 25%
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2020 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнесът иска държавна финансова помощ за всички фирми със загуби от над 25% Това съобщи в ефира на NOVA изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов

/КРОСС/ "Бизнесът настоява за държавна финансова помощ за всички фирми, които понесат загуби от над 25% заради кризата покрай битката с COVID-19", предложение е било включено в проекта, обсъждан на Съвета за тристранно сътрудничество в събота, обяви в ефира на „Събуди се” изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Той бе категоричен, че е неработещо първоначалното предложение за това държавата да плаща 60%, а работодателите – 40 на сто от заплатите на служителите в затруднените компании.

„Съотношението 60:40 работи за големите компании, защото те имат ликвидност и могат да запълнят дупката, която се получава. Малките и средните предприятия обаче не могат”, поясни Иванов.

„Вчера ни беше представен проект, който по обхват е възможно най-големият. Там има първа група – от компании, които, без да доказват нищо, имат право да бъдат включени в мярката. Това са фирмите, затворени със заповед на министъра. Има и списък на най-засегнатите сектори.

Втората група са абсолютно всички компании, които отговарят на два критерия – един основен и един допълнителен. Това е моментът, който ние подкрепихме в края на заседанието на Тристранния съвет, защото нашите предложения бяха приети. Става дума за прага от 25%, който беше предложен от държавата, т.е. когато имаме спад на нетните приходи от продажби над 25 на сто, фирмите се включват към широкия списък и имат право да получават средства по тази мярка”, поясни Иванов.

Според бизнеса законът се нуждае от промени не само заради създалата се в момента кризисна ситуация.

„Законът трябва да бъде променен по много други причини. В опит да се помогне на бизнеса да не плаща лихви на държавата и на банките, беше приет текст, който позволява на всеки да не плаща на всеки. Така се получава едно царство на длъжника, който без да доказва каквото и да било, спира да плаща и не дължи никакви наказателни лихви”, поясни още изпълнителният директор на КРИБ.