Томислав Дончев: България има техническа готовност за теглене на заем
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2020 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Томислав Дончев: България има техническа готовност за теглене на заем Щетите върху икономиката няма да се изчерпат с щетите по време на карантината, заяви вицепремиерът

/КРОСС/ България има техническа готовност за теглене на заем. Бъдещето ще покаже в какъв размер. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР.

“Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети”, обясни Дончев, като добави, че помощ от т.нар. „грантове“ също е възможност. 

Според Дончев схемата, която държавата предлага за подкрепа на работодателите, ще работи. “Тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците”, посочи той. 

“Мислим за работодателя, но най-вече за работника”.

По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави.

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни“.

Дончев поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги.

„Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента“, посочи той.

Според вицепремиера очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап.