Любомира Ганчева: ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката
Секция: ПОЛИТИКА
29 Март 2020 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любомира Ганчева: ПП АБВ апелира за недопускане гласуването на Закона за енергетиката

/КРОСС/ ПП АБВ отправи апел за недопускане гласуването на Закона за енергетиката – норматив, който не посочва как ще бъдат върнати надплатените пари за сметки. В онлайн пресконференция на партията зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева коментира, че най-скандалното в закона, който беше представен за обсъждане в петък следобед е че няма мотиви към него и няма оценка на въздействието. Тя посочи, че в законоустановения срок АБВ ще входира становището си по темата подробно.

„Абсурдно е един толкова важен закон, който касае всички хора и икономиката на България, да бъде вкаран на тъмно и да има само два дни за неговото обсъждане. В законоустановения срок ще си входираме нашите становища, където ще опишем много подробно всички технически неточности, защото става ясно, че не се познават европейските регламенти и България за пореден път ги нарушава“.

В предложените промени, добави Ганчева, в този закон липсва грижата за човека – грижата за това всеки да има енергия на достъпна цена. Тя се обърна към народните представители при разглеждането на този проект да не допускат да се гласува закон, в който не е ясно как още веднага същия месец ще бъдат върнати надплатените пари за сметки - и от хората, и от икономиката.

„Предупреждаваме, че по начина, по който са написани предложенията, ще се внесе един административен и счетоводен хаос, който може да бъде изключително опасен по време на криза. Стратегията в областта на енергетиката и закона не трябва да бъдат променяни на принципа „проба-грешка“ и „на коляно“, но трябва да има яснота какво се цели като резултат. Човекът трябва да е във фокуса на закона, а не администрацията“.

Становището по закона за енергетиката ще бъде изпратено и до работодателските организации и синдикатите. Целта е обществената подкрепа да не допусне промяна на закона „на тъмно“ която да ощети за пореден път българите.