Почина композиторът Кшищоф Пендерецки
Секция: КУЛТУРА
29 Март 2020 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почина композиторът Кшищоф Пендерецки

/КРОСС/ Полският композитор и диригент Кшищоф Пендерецки почина на 86-годишна възраст в родния си град Краков, предаде Франс прес като цитира полски медии.

Той е смятан за един от най-великите и иновативни съвременни композитори. Отличен е с много награди и през дългата си кариера е работил със симфонични оркестри в Европа и САЩ. Според полските медии, които цитират основаната от съпругата му Елжбета асоциация "Лудвиг ван Бетовен", Пендерецки е починал след дълго боледуване.

Той е спечелил 4 награди "Грами" - през 1988 г., 1999 г. - в две категории, и 2017 г. Композирал е музика за филми на Стенли Кубрик, Мартин Скорсезе и Дейвид Линч.

Бляскавата кариера на Пендерецки започва през 1959 г., когато три негови композиции - "Строфи", "Еманации" и "Псалмите на Давид", печелят първите три награди на Конкурса за млади композитори във Варшава.

Той се налага като една от големите фигури на полския авангард през 60-те години на миналия век с композицията си "В памет на жертвите от Хирошима" за струнен оркестър.

През 2011 г. работи над албум заедно китариста на групата Radiohead Джони Грийнуд и композитора на електронна музика и продуцент Афекс Туин. За разлика от повечето композитори от неговото поколение Пендерецки се вдъхновява от религията и това е намерило отражение в някои негови творби, сред които "Страсти по Лука".

Кшищоф Пендерецки е роден на 23 ноември 1933 г. в Дембица в Южна Полша. Когато е 18-годишен, е приет в Консерваторията в Краков. Бил е преподавател в редица университети.