Идва априлска снежна вълна
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2020 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Идва априлска снежна вълна Температурите през седмицата – от 0 до над 20 градуса

/КРОСС/ В последните дни на март и първите на април амплитудата в температурите ще е над 15 градуса. В следващите дни в Западна България ще паднат и обилни мокри пролетни снеговалежи.

Седмицата започва със сравнително слънчево време с разкъсана облачност и високи температури. Превалявания – слаби в следобедните часове на изолирани места в Централна и Източна България. Термометрите в най-топлата част на денонощието ще показват между 17 и 22 градуса. Най-топло – в Югоизточна България.

Във вторник от север-северозапад ще нахлува студен въздух от полярните ширини, с който времето ще придобие зимен оттенък за няколко дни. След обяд ще завали първо дъжд в западната половина на страната.

С падането на температурите във вторник през нощта и в сряда вятърът ще се усили със студени северни пориви. Дъждът ще преминава в тежък, мокър сняг, който в определени моменти ще е интензивен. Снежната покривка в отделни райони в западната половина на страната ще достигне 10-15 сантиметра, в планините – над 20-30 см с възможни снегонавявания и преспи.

Валежите от дъжд и сняг ще продължат и в четвъртък с тенденция от север на юг да намаляват и да спират. До вечерта и облачността от северозапад ще се разкъса. В петък глътка пролетен въздух с повече слънце и високи температури в Северна България.

Почивните дни ще са под влианието на пореден средиземноморски циклон с център, преминаващ южно от нас. Температурите ще паднат с няколко градуса, вятърът ще се усилва, ще има и валежи, в равнинната част на страната от дъжд.