Екатерина Захариева: Постоянно се променя цифрата на българите, които са в чужбина и искат да се приберат
Секция: ПОЛИТИКА
30 Март 2020 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева: Постоянно се променя цифрата на българите, които са в чужбина и искат да се приберат

/КРОСС/ "Постоянно се променя цифрата на българите, които са в чужбина и искат да се приберат. 766 беше финалното обобщение, което имах от петък.  Повечето организирани групи туристи почти се прибраха, с изключение все още имаме проблем в Чили, появяват се обаче и индивидуално пътуващи туристи. Има и българи, които живеят някъде постоянно, които изявяват желание да се приберат, какъвто е случая в Испания", каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин” Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

"Сами разбирате, че когато се случват не повече от 20 процента от редовните самолетни линии и това се случва повече от десет дена, цяло чудо е да успеем да намерим билет. Също така има организирани чартъри, които са също платени, но просто се изпращат националните превозвачи, които са държавни, на други държави – така с няколко такива национални превозвача успяхме да приберем хора от Мароко", каза още министър Захариева.

Тя отбеляза, че в случаи като Чили, които са затворили въздушното си пространство за чуждестранни полети, е много трудно осъществяването на прибирането на граждани от там.

Министърът отбеляза, че трябва да се знае, че не във всички страни държавата ни има мисии и прибирането на български граждани от такива страни е много трудно.

"Също така, когато с хиляди трудности сме намерили начини на прибиране на хората, да не чуваме неща от типа, ама почивката ми приключва след два дни – просто изберете варианта, който сме ви предложили, качете се на самолета и се приберете, защото след два дни може да няма как да ви приберем", допълни Захариева.