Коронавирусът спира втората Арабска пролет
Секция: Анализи
30 Март 2020 10:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът спира втората Арабска пролет

/КРОСС/ Властта на политическите елити в Близкия изток и Северна Африка бе застрашена, но протестите трябваше да бъдат отменени.

Ще направи ли кризата от коронавируса за втората Арабска пролет това, което силите на контрареволюцията направиха с първата? За първи път от октомври централните площади в страните от Близкия изток и Северна Африка са тихи и празни, пише Боби Гош в свой анализ за Bloomberg.

В Ирак преди седмица бяха отменени мащабните антиправителствени протести, които се провеждаха в продължение на 6 месеца. Организаторите на демонстрациите трябваше да се съобразят с необратими последствия от пандемията. А преди това известното алжирско движение Hirak прекрати стачките, които започнаха преди година. В Ливан коронавирусът доведе до прекратяването на антикорупционните демонстрации, чиито участници бяха подложени на сплашвания от страна на военизираната организация „Хизбула“.

Втората арабска пролет набираше голяма сила, преди да удари пандемията. В Алжир и Судан протестите доведоха до свалянето от власт на дългогодишните диктатори Абделазиз Бутефлика и Омар Ал-Башир. В Ирак протестиращите принудиха министър-председателят Адел Абдул-Махди да подаде оставка. Също така ливанският премиер Саад Харири се оттегли от поста си след натиск от гражданите, а неговият наследник Хасан Диаб изглеждаше нестабилен в първите си дни на управление.

Всичко това бе постигнато със сравнително малко кръвопролития в сравнение с предходни събития от такъв характер в региона. Нападенията срещу протестиращите в Ирак доведоха до над 700 смъртни случая, а в Судан бяха убити над 100 души след акция на силите за сигурност на правителството за потушаване на протест. Но за разлика от Йемен, Сирия и Либия, в нито една от тези страни, които преживяха политически трусове през 2019 г., не се стигна до гражданска война.

И все пак в Багдад, Хартум, Алжир и Бейрут работата на обществото изглежда недовършена. Политическите системи в четирите страни остават до голяма степен непокътнати. Властта остава в ръцете на политиците, които се надяваха протестите да приключат. 

За протестиращите голямото предизвикателство в днешното време на социално дистанциране е да останат свързани и мотивирани, както и да продължат да оказват натиск на управляващите. Следващите седмици ще са тест за техните способности да се адаптират към извънредната и необичайна ситуация.