Какво купуват руснаците, изправени пред пандемията от коронавируса?
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Март 2020 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво купуват руснаците, изправени пред пандемията от коронавируса? Елда, презервативи, хладилници, чесън...

 

/КРОСС/ Изправени пред пандемията от новия коронавирус руснаците се запасяват, помнейки опита от предишни социално-икономически трусове и лишения, пише Андреа Паласиано от Франс прес. За руснаците елденият булгур е като пастата за италианците - вездесъща, трайна и съвсем обичайна храна.

Всъщност руснаците се втурнаха да купуват елда още по-миналата седмица, след като градските власти в Москва обявиха първите мерки срещу разпространението на вируса. Сайтът за онлайн търговия Озон регистрира скок в продажбите на варивото до 2-2,5 пъти, включително и заради постите.

В Москва се примиряват с поскъпването на месото, но от повишаването на цената на елдата на някои хора им избива студена пот.

Една от суперсилите в селското стопанство, Русия изглежда не изпитва недостиг от тази култура. Цената на елдата обаче нарасна с 2,8 на сто от 16 до 22 март.

Правете любов

Затварянето на парковете, ресторантите и музеите ще осигури на руснаците повече време, което да прекарат с близките си.

Продажбите на "стоки за възрастни" чрез Озон, "руския Амазон", скочиха през март с 300 процента.

Само от 14 до 17 март, щом се чуха първите призиви хората да си стоят вкъщи, продажбите на презервативи и лубриканти на този сайт хвръкнаха нагоре съответно със 147 и 124 на сто. Същото стана със секси бельото и еротичните тоалети, по-специално с костюмите на "палави" медицински сестри, търсени 2,5 пъти повече.

Ето какво хората в Русия купуват най-много:

Елдата като страст

Символ на руския бит и барометър на икономическите страхове в страната, елдата (известна у нас и с тамошното й име "гречка", б. пр.) приема най-разнообразни форми от всички видове зърнени каши, типични за традиционната руска кухня.

Тревоги за рублата

Продажбите на електроника се увеличиха между другото и заради курса на рублата, изгубила тази година към 20 процента от стойността си спрямо долара.

Очаква се това обезценяване да предизвика в близките месеци значителна инфлация и да се отрази по-специално на вносните стоки.

Сега е моментът да грабиш с две ръце мобилни телефони, компютри и монитори с плосък екран, докато още има или докато рублата не се е сринала още повече. Друга причина за такива покупки е нуждата мнозина да си оборудват домашен офис, за да работят дистанционно.

Сред стоките с изненадващо скочило търсене заради инфлационните прогнози операторът на данъчна информация "Платформа ОФД" нарежда и бейзболните бухалки (плюс 30 на сто).

Храната: заложи на сигурно

Зиме някои храни не се развалят и стоят просто по балконите, каквито има във всички пететажни блокове от съветско време, но този път март донесе в Русия необичайно топло време, изискващо хладилници и фризери.

С оглед растящите покупки на нетрайни провизии такива уреди се поръчват двойно по-често на сайта Озон.

Махай се, вирус!

Във фокуса на прожекторите попадна и чесънът. Търсенето му нарасна (скок от 30 на 100 отбеляза през март в Озон), увеличи се и цената - за 11-процентно поскъпване съобщи през февруари статистическата служба Росстат.

"Пийте вода с лимон и мед (. . .) Яжте чесън. Така ще си пречистите кръвта", препоръча преди две-три седмици Рамзан Кадиров, авторитарният лидер на Чечения, омаловажавайки рисковете, свързани с Ковид-19.

Наложи се слуховете за силата на чесъна срещу новия коронавирус да бъдат опровергани от Световната здравна организация: "Чесънът е здравословна храна с потенциално действие срещу микроорганизми. Няма обаче никакво доказателство. . ., че яденето на чесън спомага за защита от Ковид-19".