Църковните литургии по Великденските празници ще се отслужват навън
Секция: Православие
30 Март 2020 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църковните литургии по Великденските празници ще се отслужват навън Премиерът Борисов благодари на патриарх Неофит и на владиците

/КРОСС/ "Църковните литургии, свързани с Великденските празници, ще бъдат отслужвани навън, а полицейски служители ще следят вярващите да спазват дистанция помежду си", съобщи проф. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния оперативен щаб, след като заедно с вицепремиера Томислав Дончев обсъди със Светия Синод на Българската православна църква провеждането на масови събирания в храмовете във време на пандемия.

"Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това, което се случва по тези светли празници", заяви проф. Мутафчийски и уточни, че Светият Синод ще излезе с обръщение към вярващите.

Премиерът Бойко Борисов благодари на патриарх Неофит и на владиците от Светия Синод за разбирането на правилата, наложени в ситуацията на извънредно положение:

"Хем да си вървят религиозните празници и хората да могат да си се помолят на Господ, но и със стриктно спазване и на всички хигиенни и карантинни условия. Ще изнесат свещниците отвън и ще проповядват отвън. Извън храмовете МВР ще контролира реда за разстоянието, маските, дезинфекцията. Така че да могат хората да се помолят на своя Господ. Може и други вероизповедания да поискат, но само при същия ред ще се движим".