Български стартъп получава безвъзмездно $40 000 от Chivas Venture 2020
Секция: Технологии
30 Март 2020 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български стартъп получава безвъзмездно $40 000 от Chivas Venture 2020

/КРОСС/ В отговор на спешната нужда от глобално действие, състезанието за социално предприемачество обяви, че ще раздели наградата от 1 млн. долара между всички 26 финалисти.

Chivas, водещата марка шотландско бленд уиски, обяви, че заради ситуацията, породена от COVID-19, тазгодишният награден фонд на Chivas Venture от 1 млн. долара ще бъде разпределен поравно между всички 26 финалисти, включително и българския стартъп ENOVA H2O. България е една от малкото държави, които участват във всички 6 издания на Chivas Venture, от самото създаване на платформата през 2015 г. до днес.

Chivas Venture, дава безвъзмездно 1 млн. долара на стартъпи, които съчетават печалбата с положително влияние върху света. През 2020 г. състезанието селектира 26 социални предприемачески проекта от 26 различни държави на 5 континента, като ENOVA H2O спечели локалния финал в България. Вместо да се състезават един с друг обаче, заради създалата се ситуация в целия свят, всички проекти ще получат по $40 000, които да инвестират в усилията си за позитивна промяна.

Александър Рикар, член на борда и главен изпълнителен директор на Pernod Ricard, споделя: "С голяма тъга взехме решението да прекратим тазгодишното издание на Chivas Venture, поради влиянието на Covid-19 в световен мащаб. Днес, повече от всякога, светът се нуждае от страстта и отдадеността на онези, готови да работят за положителна промяна в света. Затова решихме, че всеки от финалистите ни трябва да получи финансиране. Така те ще продължат значимата си работа и позитивното си влияние в техните общности, въпреки бързопроменящите се условия, които ще бъдат изключително предизвикателство за бизнесите и за средата, в която работят."

Финалистите на Chivas Venture 2020 са открили уникални и креативни начини да се справят с редица социални, природозащитни и икономически предизвикателства, особено сред общностите в риск или в изолация. „Качеството на водите и тяхното пречистване все още е съществен проблем на много места и за милиони хора по света. Макар и да не е видим в ежедневието ни, той пряко се отразява на това как живеем.“, сподели Хюсеин Йеменджиев, основател на ENOVA H2O.

Към днешна дата състезанието Chivas Venture е повлияло позитивно на повече от 2 милиона души, благодарение на сумата от 5 млн. долара, които Chivas е дарила за отговорен бизнес в над 50 държави. Тези усилия доведоха до осигуряване за нуждаещи се на 34 милиона литра питейна вода, рециклиране на над 1 300 тона отпадъци, спасяване от бедност на над 2 500 земеделци и техните семейства и субсидиране на над 75 000 дни обучение на жени и момичета по целия свят.

И както Chivas e лидер в бленд уискитата от Шотландия, така шампионите на Chivas Venture се превръщат в лидери в стремежа за подобряването живота на другите, благодарение на техните решения за отговорен бизнес, реализирани навсякъде по целия свят. Повече информация за Chivas Venture и за тазгодишните финалисти научете на: www.chivas.com/the-venture.