Борис Бонев: Общината да спре "козметичните" ремонти за 121 млн. лв. и да помогне на малкия бизнес
Секция: Интервюта
30 Март 2020 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борис Бонев: Общината да спре "козметичните" ремонти за 121 млн. лв. и да помогне на малкия бизнес

/КРОСС/ Да спре финансирането на ремонта на площад "Св.Александър Невски" и на Борисовата градина на обща стойност над 40 милиона лева, както и на още "козметични" проекти, призовава гражданската органиация "Спаси София".

Целта е средствата да се насочат само към важни инфраструктурни обекти като доизграждането на бул. "Тодор Каблешков", пробива на бул."Копенхаген", ремонта на булевардите "Сливница", "Цар Борис Трети" и "Рожен". Те са необходими за мобилността и свързаността в града.

Сега е моментът за реформиране на ключови сектори, смята Бонев

Столичната община трябва да предприеме спешни мерки за подпомагане на най-засегнатите от забраните заради здравната криза - това е малкият бизнес, отбелязва Борис Бонев в социалните мрежи.

Сега е моментът да се подготвим и да насочим усилията ни към реформиране на ключови сектори, които да ни направят по-конкурентни в бъдеще. Време е и заедно като общество да търсим решенията на общите ни проблеми, призовава той.

Бонев предлага да се спестят общо 121.92 милиона лева чрез спиране на планирани ремонти и обновяване на паркове, модернизиране на стари метровлакове и други, които не са спешни за момента.

Да се увеличи бюджетът на общинските проектантски звена

Да се увеличат бюджетите на проектантските бюра на общината - "Софияпроект" и "Софпроект" с 3.5 милиона лева. Задачата е техните екипи да поемат планирането на общинските проекти, с което ще се спестят 2.5 милиона лева от плащане на външни проектанти.

Общината да допусне малкия бизнес до обществените поръчки

Да се въведе веднага 10% отстъпка за платени местни данъци и такси до 30 април, както и възможност за разсроченото им плащане на 4 вноски.

Да се освободят от плащане на тротоарно право до края на 2020 г. търговците и ресторантьорския бизнес, както и опрощаване на разходите на наематели на сергии и павилиони, които са спрели дейността си, заради забраните, наложени от извънредното положение.

Да се увеличи бюджета на Общинския гаранционен фонд с 8 милиона лева, за да се въведе нов инструмент за подкрепа на малкия бизнес. Също така опрощаване на наема на общински имоти, които се ползват от хора, чиято дейност е спряна заради забраната на здравния министър.

За включване на малкия бизнес в обществените поръчки, които възлага Столичната община, Борис Бонев предлага да се променят изискванията за участие в тях.

"Трябва да стартира програма за мониторинг на бизнеса в София, за да се установяват навреме променящите се нужди", препоръчва той, като посочва и мерки за подпомагане на туристическия и културния бранш с предоставяне на безплатни общински зали за сценични и визуални изяви.

 

*Снимка: Цветелина Белутова, https://www.dnevnik.bg/