По повод 3 март българската общност в Москва положи венци на Паметника на гренадирите, паднали край Плевен
Секция: България - Русия
03 Март 2020 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По повод 3 март българската общност в Москва положи венци на Паметника на гренадирите, паднали край Плевен

/КРОСС/ По повод националния празник на България на 3 март по инициатива на българското посолство в Москва се проведе тържествена церемония по полагане на венци на Паметника-параклис на гренадирите, паднали в боевете за Плевен. По традиция церемонията започна с панихида за загиналите руски воини и български опълченци в руско-турската война 1877-1878 г.

Пред събралото се множество от българи и руснаци слово произнесе извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин, който подчерта важността да съхраним историческата памет „в името на интересите на двете ни страни, за развитието на конструктивни, взаимоизгодни и равноправни отношения и за активизирането на двустранния диалог".

Приветствия бяха отправени от правителствени и държавни институции на Руската федерация и обществени организации, сред които Министерството на външните работи, Министерството на отбраната (МО), Държавната дума, Руската православна църква, Скобелевото общество, Руското военно-историческо дружество и др. Гвардейският оркестър на МО изпълни химните на България и на Русия, тържествено бяха поднесени венци и цветя от Българското посолство, Центъра на промишлеността на България в Москва, руски институции. Освен гвардейски, казашки части и курсанти, в церемонията взе участие и Кремълският полк.