12 с коронавирус са в болница в Пловдив, общо случаите са 21
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2020 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
12 с коронавирус са в болница в Пловдив, общо случаите са 21 8 от заразените са медицински персонал

/КРОСС/ Пловдивски пациент с коронавирус е в текжо състояние, интубиран и на командно дишане в Инфекциозна клиника в Пловдив. Това стана ясно днес след онлайн брифинг в Областна управа, който се проведе след поредното заседание на Медицинския щаб под тепетата. Пациентът се намира в отделението за интензивно лечение. От щаба обаче отказаха повече информация за състоянието му. 

Общо 21 са заразените с коронавирус в Пловдив, 12 от тях са хоспитализирани. От всички тях 8 души са медицински персонал. Част от медиците са настанени в Инфекциозна клиника, много малко от останалите са в неврохирургия и т.н., съобщи проф. д-р Карен Джамбазов - изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги".

"Това са единични случаи, които са доказани или са под карантина, като някои се лекуват на място в Инфекциозна клиника, други - вкъщи", уточни проф. Джамбазов. По думите му до момента Клиниката по неврохирургия е била затворена, но днес са дошли пробите от лабораторията в Стара Загора.

Оказало се, че положителни са пробите на пациент и придружител, те са отделени в друг сектор и се обгрижват от персонала с повишено внимание. Очаква се персоналът, който е дал отрицателни проби, да бъде освободен и да бъде прекратена карантината на клиниката, тъй като там ежедневно през този период е извършвана дезинфекция.

"В Инфекциозна клиника засега има достатъчно легла, а състоянието на легловата база е динамичен процес - във всеки момент, в който се запълнят леглата, се преминава в следващо ниво на хоспитализиране", коментира шефът на УМБАЛ "Св. Георги" и припомни, че в болницата се подготвят нови 36 легла за болни с коронавирус.

420 проби от болни и контактни с тях лица са взети от началото на кризата досега в Пловдив, като пробите са изпратени за изследване в референтната вирусологична лаборатория в Стара Загора.

От тях 126 са били на контактен медицински персонал. "Това показва, че ние сме взели проби от всички контактни, които са имали допир до пациент с COVID-19, посочи д-р Сийка Димчева, началник на отдел "Медицински дейности" в РЗИ-Пловдив.

2959 души се намират под карантина в областта в момента, съобщи още д-р Сийка Димчева от РЗИ. Тя посочи също, че състоянието и двата отрицателни резултата ще покажат кога ще бъдат изписани оздравели пациенти.