Около необходимостта от нова активност в отношенията между България и Русия се обединиха участниците в Международна конференция в Пловдив
Секция: България - Русия
04 Март 2020 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Около необходимостта от нова активност в отношенията между България и Русия се обединиха участниците в Международна конференция в Пловдив

/КРОСС/ Около необходимостта от нова активност в отношенията между България и Русия се обединиха участниците в Международна конференция „142 години след Руско-турската освободителна война. Динамиката в българо-руските отношения". С участие във форума в зала „Съединение" на Историческия музей в Пловдив със свои доклади се представиха Константин Могилевски - член на президиума на Руското историческо общество и изпълнителен директор на фонд „История Отечества", директорът на държавния исторически музей Алексей Левикин. В конференцията участваха и акад. Константин Косев, акад. Георги Марков и акад. Васил Гюзелев, както и Румен Петков, председател на ПП АБВ, лидерът на АБВ-Младежи Пламена Заячка и други представители на партията.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че страната ни днес е изправена пред необходимостта от нова динамика в отношенията си с Русия.

„Динамиката на отношенията между двете ни държави е нужна на нашата икономика, на нашето самочувствие като православни християни, нужна е на нашето национално достойнство. Защото повече от 100 000 жертви, дали живота си преди 142 години за свободата на България не могат и не бива да бъдат загърбвани. Не бива да загърбваме историята си, макар, че напоследък сме свидетели на доста жалки опити за подмяна и пренаписване на историята ни". Петков подчерта необходимостта от силни икономически взаимоотношения между двете държави в много и различни направления така, че България да се върне отново на руските пазари.

Сред гостите на събитието бяха политици и общественици и от Пловдив - Пламен Панов - заместник-кмет „Култура, археология и туризъм" на община Пловдив, Евелина Апостолова - заместник областен управител на област Пловдив, доц. д-р Надя Чернева - зам.-ректор на Пловдивския университет по международно сътрудничество, академична мобилност, връзки с обществеността и протокол, и директор на Центъра за руски език и култура, инж.Любозар Фратев. Международният форум бе открит от домакина гл. ас. д-р Стефан Шивачев - директор на РИМ Пловдив. Първият доклад бе изнесен от акад. Константин Косев - един от най-изтъкнатите историци, чийто научни интереси са свързани с Възраждането, борбата за национална независимост и дейността на нашите революционери, Освобождението (1877-78 г.). Всички участници получиха исторически календар, дело на АБВ-Младежи.

Участие в конференцията взе княз Никита Лобанов-Ростовски, наследник на най-старата руска княжеска фамилия, водеща началото си от основателя на Русия - княз Рюрик. Княз Ростовски е роден и израсъл в София. Връща българското си гражданство чак на 84-годишна възраст.

Отношенията между България и Русия са необходими за благосъстоянието на българския народ", каза княз Лобанов-Ростовски. По думите му, поради малко известни факти сегашното правителство на България не трябва да обича руското правителство, но то е задължено, както всяко правителство в света, именно заради благосъстоянието на народа си", посочи княз Ростовски. Според него симбиозата между Русия и България е очевидна така, както не е такава за България и Америка, например. „Няма никакви американски обекти в България, които да подпомагат икономиката и. А „Южен поток" веднага ще донесе не 50 милиони лева, а много повече", каза още княз Ростовски. По думите му даването на временни визи на руски туристи ще допринесе за това те да харчат тук парите си и да купуват имоти. „Така, че България трябва да поддържа добри отношения с Русия", заключи княз Ростовски. „За съжаление никой у нас не знаеше, че Рузвелт продаде България на Сталин в Ялта и затова Русия на 1 септември 1944 години обявява война на страната без причини да воюва с нея, след като немската армия много по-преди се оттегли", припомни княз Никита Ростовски. По думите му, Съветската армия тогава влиза в България като турист и посещава исторически музеи и паметници, без никаква война. Князът отбеляза, че разказва това като очевидец и свидетел.

Тази вечер в зала „Съединение" на Историческия музей в Пловдив ще бъде представена книгата „Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски" с участието на нейния автор Никола Филипов, както и на автора на предговора Румен Петков и на издателя проф. Валери Стефанов.

video: https://www.youtube.com/watch?v=8oIePiDZUDo