До седмици ужасът от Бергамо може да се пренесе у нас, ако пламнат ромските махали
Секция: БЪЛГАРИЯ
31 Март 2020 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До седмици ужасът от Бергамо може да се пренесе у нас, ако пламнат ромските махали

/КРОСС/ Не се ли въведат драконовски мерки с КПП-та в ромските гета у нас, до седмици картината от Бергамо ще стане действителност у нас. 

За това алармираха общинските администрации по места, които настояват за въвеждане на строг контрол в рисковите общности, пише "Труд". 

Никакви забрани и закони не ловят ромите, става ясно след проверка на изданието и в столичния квартал “Татарли”.

В Благоевград масово всяка сутрин обичайните клошари и събирачи на боклуци ровят в контейнерите.

Медиатори разнесоха на всички безплатни маски, обясниха им се точно какви са правилата, но всичко за един ден. Най-рисковите махали са в Петрич, Сандански, Микрево - с по 5 хиляди души. Ако тръгне зараза по ромските фамилии, то обявените легла за лечение в цяла Благоевградска област, няма да стигнат само за тях, показва на Флагман.бг.

А те са – 280 за лечение и още 53 за по-тежките случаи. В Пловдив искат КПП-та за 60 000 роми по махалите.

Свободно движение и търговия по улиците, деца, които си играят навън под погледа на техни роднини на сладка раздумка, а когато се раздават помощи, опашки пред пощите, в които полицаи въвеждат ред, а най-тежка е ситуацията в “Столипиново”. Там, както и в Шекер, Арман и Аджисан махали живеят между 50 000 и 60 000 души.

Всички тези хора под риска да се заразят с коронавирус, трябват КПП-та, защото много техни роднини в последните дни се завръщат от чужбина, а спазването на карантината е доста спорно, въпреки проверките на полицията. Леглата за лечение на заразени с COVID-19 на този етап в Пловдив са 546.

Както Флагман.бг писа, Бургас е първият град в България, който въведе КПП-та в ромските махали, а още в първите дни след обявяването на извънредното положение, полицейски служители следят за спазването на мерките в гетата.