Коронавирусът остави без работа 710 хиляди души в Скандинавия
Секция: ИКОНОМИКА
31 Март 2020 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът остави без работа 710 хиляди души в Скандинавия Някои от най-големите скандинавски компании са сред най-засегнатите от кризата

/КРОСС/ В една от най-богатите и стабилни точки на света почти три четврърти от служителите не са на работа заради икономическото замразяване, предизвикано от опитите за преустановяване на разпространението на коронавируса, пише Bloomberg.

С общо население от грубо 27 млн. души, в Скандинавския регион 605 хил. служители са във временен отпуск през последните седмици, като за много от тях той е неплатен. Други близо 105 хил. души са уволнени, сочат данни на Bloomberg на базата на изявления на компаниите и информация, предоставена от националните власти в понеделник.  

Ръководителят на Конфедерацията на норвежките предприятия Ерик Алмлид сравни ситуацията с “цунами”, което връхлита икономиката и компаниите в страната. Според него нещата ще се влошават допълнително.

Кнут Холберг, старши икономист в Swedbank, заяви, че ситуацията в целия Скандинавски регион е “сурова”.

Населението в северноевропейските държави разчита на държавната подкрепа, която гарантира, че дори останали без работа, служителите ще получават месечни приходи. Универсалната здравна система за региона и безплатното образование също дават сигурност за обществото. Но дори при тези мерки икономическият шок е болезнен.

Към момента времнно осводобените от работа в Норвегия са 279 хил., а загубилите работата си са 29 хил. Краткосрочните отпуски във Финландия обхващат 259 хил. служители, а 4 хил. са съкратените. В Швеция 50 хил. са служителите в отпуск, а 37 хил. са съкратените. В Дания 31 хил. са в отпуск, като очакванията са 70 хил. души да получат заплатите си с частичната подкрепа на правителството. 17.5 хил. служители в Исландия работят с намалено работно време, а 4.5 хил. са уволнените.

Някои от най-големите скандинавски компании са сред най-засегнатите от кризата. Производителят на камиони Volvo временно освободи всичките си 20 хил. служители в шведския си офис. Авиокомпаниите SAS, Finnair Oyj и Norwegian Air също освободиха повечето от служителите си. Scandic Hotels Group затвори вратите на над 60 от своите хотели, докато търговци на дребно, включително Hennes & Mauritz, изпратиха хиляди служители по домовете им.

“Лесно е да си представим, че високите нива, които виждаме, ще нараснат драматично, ако икономиката не се върне към работа в относително кратък срок”, посочва главният икономист на Nordea Bank в Копенхаген.

Междувременно скандинавските правителства търсят начини да осигурят успокоение на фона на разрушителната ситуация, включително чрез субсидии, възлизащи на 75% от трудовите възнаграждения. Целта е да се предотврати ситуация, в която временните съкращения ще станат постоянни.