"Тротоарни войни" удариха градовете, докато COVID-19 настройва бегачи срещу кучета
Секция: ЛЮБОПИТНО
31 Март 2020 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Тротоарни войни" удариха градовете, докато COVID-19 настройва бегачи срещу кучета

/КРОСС/ Разходката в парка се превърна в битка за пространство сред жителите на многолюдни градски зони, след като влязоха в сила правила за дистанция, за да се спре разпространението на коронавируса.

С карантини и ограничения за придвижване, наложени в стотици градове, самообладанието е на привършване в някои претъпкани зелени пространства, в които задъхани, изпотени бегачи се задават с особена ярост при неспазване на дистанцията.

"За хора, които са постоянно вманиачени от това, колко далеч бягат от другите, бягащите определено не знаят колко са 2 метра", написа в "Туитър" британският журналист Джеймс Бол, като направи препратка към препоръчителното безопасно разстояние.

Жителите на градовете във Великобритания - където на хората е позволено да спортуват навън веднъж на ден - изглежда са особено раздразнени от проблема, макар че във френските градове имаше подобни случаи, преди да бъде наложена по-строга карантина.

В други страни, където извеждането на кучето вече е единствената основателна причина за разходка, собствениците са обвинени, че използват домашните си любимци като тактика, за да излязат от вкъщи. Бегачите и собствениците на кучета се обвиняват взаимно за заемане на място.

Тесните обществени пътища и малките градски домове с малко външно пространство в някои случаи допринасят за напрежението, каза Елън ван Бюрен, академик в Амстердамския институт AMS, който се занимава с изследване на решение за града.

"Обществените пространства са специално проектирани за среща с хора", каза тя пред "Ройтерс".

"Това, за което сега искате да използвате публичните пространства, е всъщност да оставите хората да бъдат навън, но без да се срещат - или поне да запазват дистанция един от друг. И това е нещо, което изобщо не е взето предвид при проектирането."

Въпреки че никоя група не може да поиска права върху пешеходната пътека, тези, които не спазват дистанция, вече ще са нарушили закона в много страни, заяви Шарифа Секалала, експерт по международно право от университета "Уоруик" във Великобритания.

Въпреки че държавите по принцип нямат конкретни правила за личното пространство, които да са записани в законодателството, много от тях са въвели извънредни закони, за да налагат ограничения върху движението и поведението, които носят заплаха от глоби или дори арест, каза тя.

"Разчитайки на научните съвети, правителствата могат да ограничат движението на хората, както и тяхното поведение, докато са на обществени места", коментира тя.

"Това може да означава, че хората са задължени ... да спазват определено разстояние от другите хора на обществени места и потенциално биха нарушили закона, ако не се съобразяват."

Междувременно хората вече намират обходни пътища, за да защитят своето пространство. Ван Бюрен заяви, че е виждала хора, които носят пръчки или въжета, за да маркират безопасното разстояние.

"Тогава логично осъзнавате, че е по-вероятно да възникнат противоречия или да влезете в нечие пространство", каза тя.