Картина на Ван Гог открадната от нидерландски музей
Секция: КУЛТУРА
31 Март 2020 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Картина на Ван Гог открадната от нидерландски музей Институцията е била затворена заради пандемията от коронавирус

/КРОСС/ „Пролетна градина“, картина на Винсент Ван Гог от 1884 г., е била открадната от нидерландския музей „Зингер Ларен“ край Амстердам, съобщават от институцията. Крадците са влезли с взлом в малките часове на нощта в затворената заради коронавируса сграда. Останалите платна са непокътнати, пише „Индипендънт“.

Картината, чието пълно заглавие е „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1844 г.“, е била заета от нидерландския Гронингски музей, като това е единствената творба на Ван Гог в колекцията им. В момента тече разследване. Цената на произведението не се посочва, отбелязва „Индипендънт“.

Преди да затвори врати заради пандемията, в „Сингър Ларен“ е била наредена експозицията „Огледало на душата. От Тороп до Мондриан“, организирана съвместно с „Райксмузеум“.

Музеят „Сингър Ларен“ е създаден от колекцията на американците Уилям и Ана Сингър. Това не е първият път, в който сградата е нападана от крадци – през 2007 г. от двора на институцията са взети седем скулптури, сред които и бронзово копие на „Мислителят“ на Роден.

 

*Източник: https://www.ploshtadslaveikov.com/