Туркменистан забрани думата „коронавирус“
Секция: СВЯТ
31 Март 2020 14:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туркменистан забрани думата „коронавирус“ По последни данни, там няма регистриран нито един заразен с коронавирус

/КРОСС/ Властите в Туркменистан забраниха употребата на думата „коронавирус“ и я изключиха от ежедневния речник, за да скрият информация за пандемията.

По данни на правозащитната организация, на всички средства за масова информация в страната им е забранено да ползват думата в свои публикации. „Коронавирус“ е изхвърлен от официалните брошури, които Министерството на здравеопазването на Туркменистан разпространява в учелните заведения, болниците и различни ведомства.

Граждани, които се движат по улиците с маски и говорят за пандемията от коронавирус по света, рискуват да бъдат арестувани.

По-рано президентът на Туркменистан Гурбанбугли Бердимухамедов посъветва гражданите да се предпазват от вируса със старото народно средство - степно седефче (Peganum harmala). Той е разпоредил билката да бъде използвана и за дезинфекция на обществените места в страната. Държавният лидер подчерта, че предците на туркмените в продължение на хилядолетия са създали национални методи за борба с вредните навици и профилактика на различни инфекциозни заболявания.