Гутериш: COVID-19 e най-голямото изпитание пред човечеството след Втората световна война
Секция: СВЯТ
01 Април 2020 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гутериш: COVID-19 e най-голямото изпитание пред човечеството след Втората световна война

ООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията

/КРОСС/ Докладът на ООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията, съобщават Би Би Си и БГНЕС. Настоящата пандемия от коронавирус е най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той каза, че това може да доведе до рецесия, "която вероятно няма аналог в близкото минало".
Гутериш произнесе реч по време на стартирането на доклад на ООН за потенциалното социално-икономическо въздействие на епидемията.

Броят на потвърдените случаи по света вече е близо 850 000, а починалите са повече от 41 000.

Повече от 181 000 души в Америка са заразени, сочат данните, събрани от университета на Джон Хопкинс.

Междувременно Испания, една от най-тежко засегнатите страни, регистрира 849 смъртни случая през последните 24 часа - най-големият брой жертви за един ден.

Във Великобритания общо 3089 души са загинали до 30 март - ръст от 381, съобщават властите. Сред жертвите е и 13-годишно момче.
Изказвайки се в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш заяви: „Новата коронавирусна болест атакува обществата в основата им, като отнема животите и препитанието на хората. Това, от което светът има нужда сега, е солидарност. COVID-19 е най-голямото изпитание, с което се сблъскваме заедно от създаването на ООН".

Гутериш призова индустриализираните нации да помогнат на тези, които са по-слабо развити или потенциално „изправени пред кошмара на болестта, разпространяваща се като див огън".