УЕФА решава бъдещето на футбола в Европа след пандемията
Секция: СПОРТ
01 Април 2020 09:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 УЕФА решава бъдещето на футбола в Европа след пандемията

/КРОСС/ Европейската футболна централа УЕФА свиква днес нова среща, на която ще се обсъждат различните възможности за промени в календара и пренасрочване на големия брой отложени мачове в цяла Европа заради пандемията от коронавирус. Във видеоконферентния разговор ще участват представители на всички 55 страни - членки на централата.

Очаква се да бъде решено как ще бъде завършен сезона в различните европейски първенства, както и в евротурнирите. Ръководството на централата ще предложат три варианта на федерациите. Първият е шампионатите да бъдат рестартирани на 15-16 май, вторият е това да стане в края на май и началото на юни, а последната опция е мачовете да се подновят най-късно до 21 юни.

От УЕФА ще поставят и краен срок за завършване футболния календар в Европа, като датата е 31 юли. До тогава всички мачове във всички първенства трябва да са изиграни и да бъдат определени всички евроучастници за следващата кампания. В противен случай може да се стигне до провал на сезона.

Това се отнася и за България, където в Първа лига има да се изиграят още 2 мача от редовния сезон, като след това са предвидени и още 10 кръга плейофи. Освен това трябва да се изиграят полуфиналите и финалът в турнира за Купата на България.

Почти на 100% е сигурно, че във всички първенства на Стария континент мачовете ще се играят без публика, когато турнирите се подновят.

Все пак европейската централа няма да налагат мнението си и ще оставят различните федерации сами да преценят кога ще подновят мачовете в своите държави в зависимост от това каква е обстановката с пандемията от Covid-19. На някои места в Европа положението е доста по-тежко от други и затова никой няма да бъде притискан отгоре.

В програмата на заседанието са заложени за обсъждане и въпросите около заплатите на футболистите, както и евентуалните промени в сега действащата трансферна система.