Проф. Л. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне
Секция: Здраве
01 Април 2020 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Л. Деспотова: Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне

/КРОСС/„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати". Това каза пред БНР проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването:

„Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага... САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-ата им година".

В предаването „Преди всички" проф. Деспотова допълни:

„Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове".

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

„България остана единствената страна в света, която поддържа имунизация с реваксинация... Тази ваксина може да се окаже добро решение и тестът манту може да се направи лесно, за да се разбере кой е бил ваксиниран с БЦЖ, а и да се настрои ваксиналната политика на страната, след като епидемията започне да заглъхва. Може да се окаже, че една 100-годишна ваксина отново ще ни помогне".