Регистрираните потребители в Системата за сигурно електронно връчване са близо 33 хиляди
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Април 2020 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Регистрираните потребители в Системата за сигурно електронно връчване са близо 33 хиляди

Само за една седмица са регистрирани 146 профила на лица с обществени и публични функции

/КРОСС/ Регистрираните потребители в Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) са близо 33 хиляди. Само за една седмица в ССЕВ, поддържана от Държавна агенция „Електронно управление" са регистрирани 146 профила на лица с обществени и публични функции. Така общият им брой става 1485. Регистрираните администрации са 1195, с включените към тях второстепенни и третостепенни разпоредители с бюджетни средства. Броят на общинските администрации е 251. През Системата за e-Връчване до момента са изпратени почти 190 хиляди съобщения.

Чрез ССЕВ се предоставя възможност гражданите, бизнеса и администрацията да взаимодействат по електронен път. Изпращането и получаването на съобщенията се удостоверява с квалифициран електронен печат на Държавна агенция „Електронно управление".
Администрациите могат да интегрират модула за електронно връчване към информационните си системи или да го използват чрез потребителски интерфейс на адрес https://edelivery.egov.bg/. През Системата за е-Връчване всеки гражданин може да провери и кои негови лични данни фигурират в регистрите и как те се използват от администрациите. Това е възможно за регистрирани потребители чрез услугите на ДАЕУ „Предоставяне на достъп на физически лица до информация, свързана с тях и съхранявана в регистри на първични администратори" и „Предоставяне на персонална справка на физическо лице за достъп от трети лица до негови данни, налични в регистри, през Средата за междурегистров обмен RegiX".
Регистрация в Системата за сигурно е-Връчване може да бъде направена с физически или облачен Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт.