Телевизионният театър на БНТ представя сатиричната буфоопера "Цар и водопроводчик"
Секция: КУЛТУРА
01 Април 2020 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Телевизионният театър на БНТ представя сатиричната буфоопера "Цар и водопроводчик"

/КРОСС/Мюзикълът от 1974 г. „Цар и водопроводчик" е с музика от Димитър Вълчев и либрето Георги Ивчев, Георги Христов и Любомир Пеевски. Режисьор е Никола Петков, оператор Иван Райнов. В главните роли ще видите Константин Карагеоргиев, Татяна Лолова, Васил Попов, Константин Коцев, Климент Денчев, Ангел Георгиев, Лъчезар Стоянов, Илия Добрев.

„Цар и водопроводчик" е единствената по рода си буфоопера у нас. През 1971 г. е излъчена няколко пъти по радиото с голям успех. Скоро е записана на винилова плоча в музикалното студио „Балкантон". През 1974 г. операта е излъчена и в Телевизионния театър на Българската телевизия. „Цар и водопроводчик" се превръща в уникално културно събитие - една весела, хумористична пародия, в която любими български актьори изпълняват оперни арии. Буфооперата става толкова известн, че е представена и по ВВС. Но животът на „Цар и водопроводчик" е кратък. Без обяснение излъчването й се преустановява, а оригиналната партитура мистериозно изчезва от архива на радиото.

Сюжет:
Развиделява се. Царят отсъства. В царските покои първата придворна дама /Татяня Лолова/ очаква нетърпеливо тайната любовна среща с началника на стражата /Климент Денчев/. Внезапно, в царската спалня се спуква тръба - иззад венецианския гоблен шурва вода. Придворната дама с атлазен парцал събира водата в златен леген. Любовникът й най-сетне пристига, събува ботуши и гребе с тях водата. Паника цари в двореца. В този момент се завръща цар Дроздобрад /Константин Карагеоргиев/ и заповядва да бъде доведен водопроводчик. Водопроводчикът /Васил Попов/ поправя аварията, но цената е висока - една четвърт от царството! Цар Дроздобрад е съкрушен...

Гледайте „Цар и водопроводчик" в понеделник, 6 април от 22:00 часа по БНТ 1.