Само 19% от българите прекарват навън над 8 часа
Секция: Анализи
01 Април 2020 14:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Само 19% от българите прекарват навън над 8 часа

/КРОСС/Мерките за ограничаване на заразата с коронавирус радикално променят живота у нас, сочи изследване на АФИС, осъществено между 29 и 31 март.

Сега само 19% от пълнолетните прекарват извън дома си над 8 часа, тоест колкото човек, зает на редовен трудов договор. А само 20 дни по-рано, преди извънредното положение, това число е било близо три пъти по-голямо – 53%.

Други 25 по-рано са прекарвали извън дома между 2 и 8 часа. А с ограничителните мерки техният дял вече спада до 16%, или с една трета. Преди епидемията само 19% са прекарвали извън дома до 2 часа, а едва 5% почти не са излизали навън. Сега тези числа са направили огромен скок – съответно на 32% и на 34%.

„Един очевиден аспект на режима  на „социално дистанциране“ е, че България се обездвижва и, ако това продължи дълго, ще подейства дори на физическото самочувствие и здраве, наред с психическото напрежение. Последното  остава без отдушник и застрашава с психози, нарастващи страхове и агресивни изблици”, посочват социолозите.

ДОХОДИ

Едва 32% от българите са на мнение, че кризата няма да промени съществено техните доходи. Под 1% са тези, които се надяват в сегашния период да заработят повече от обичайното поради по-голямото натоварване в техния сектор или специалността им (пример са куриерите, медиците, служителите в социалните услуги). А основната маса хора очаква обедняване – от частично („донякъде“ – 37%) до катастрофично („наполовина и повече“ – 31%).

Опасенията са най-големи сред хората, които и преди кризата са живели по-зле от останалите. Сред тях 51% се готвят да изгубят половината парични средства и повече. Обратно, измежду хората, които живеят по-добре от мнозинството, доста повече от средното – 47%, очакват да запазят сегашния си стандарт, а 40% – той да падне само „донякъде“.

„Бедствените ситуации обикновено предизвикват обществото да опъне защитна мрежа под най-застрашените. Засега се наблюдава неособено позитивно усещане за самоускорение на неравенството – че ще се вземе от нямащите, за да се даде на имащите. Не са намерени и недостатъчно се търсят форми на доброволческа взаимопомощ, които могат да предотвратят задълбочаване на социалната изолация”, твърдят социолозите.