Цената на топлинната енергия се понижава от днес
Секция: ИКОНОМИКА
01 Април 2020 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цената на топлинната енергия се понижава от днес

/КРОСС/ Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ определи от днес нови пределни цени за топлинните дружества, които ползват природен газ като основен енергиен носител, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов в онлайн обръщение, излъчено на страницата на КЕВР. В решенията е отчетено намалението с 42,78 процента на цената на природния газ от 1 април 2020 г., съгласно променените условия по договора за доставка между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт", като са отразени всички настъпили към 31.03.2020 г. промени в котировките.

За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26,47 процента, във Враца - с 22,52 на сто, в Пловдив - с 12,11 процента, в Плевен - с 15,65 на сто, в Бургас - със 17,30 процента, във Варна - с 8,27 на сто. Във Велико Търново потребителите ще заплащат със 17,54 процента по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград - с 16,88 на сто. Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 21,84 на сто, посочи Иван Иванов.

С решението си Комисията утвърди от 1 април 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 27,91 процента. Същевременно средната прогнозна пазарна цена на електрическата енергия се запазва в размер на 90,49 лв./МВтч.

На закрито заседание КЕВР е приела и решение за цените на електрическата енергия във връзка с изменението на цените на природния газ от 1 април, добави Иванов. След извършен анализ Комисията е решила тези цени да не бъдат изменяни и те да останат на сегашните си нива. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на преференциалните цени и премии на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в сектор "Топлоенергетика", ще компенсира разходи в същия размер на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" към НЕК във връзка с изкупуване от обществения доставчик на осигуряваните от "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД допълнителни количества електрическа енергия за регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. - 30.06.2020. По тези причини не се променя сегашната "цена за задължения към обществото" от 19,57 лв./MWh, като не се изменя и цената на електрическата енергия, посочиха от КЕВР.