БАБХ започва засилени проверки за предстоящите празници
Секция: ИКОНОМИКА
02 Април 2020 07:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БАБХ започва засилени проверки за предстоящите празници

/КРОСС/ Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Проверките са във връзка с предстоящите официални празници - Великден и Гергьовден, съобщиха от агенцията.

В периода от 6 април до 8 май т.г., включително, във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни /агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци/, както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, посочват от БАБХ.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка /син цвят - с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед от 25 март 2019 г., а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото.
Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата /включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа/. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

По време на официалните празници - 17-20 април, вкл., на 1 май и на 6 май 2020 г., ще бъдат осигурени дежурни служители в ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

До края на обявеното в страната извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19, БАБХ продължава да извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, и в заведения за обществено хранене, които приготвят и доставят храна до краен потребител. Проверките включват използване на подходящо защитно работно облекло, химични вещества и оборудване за дезинфекция и предпазни средства - ръкавици /при необходимост и в зависимост от естеството на работа/ и маски от служителите, заети в производството, предлагането и доставката на храни; честотата на провежданата дезинфекция.

Ще се следи създадени ли са условия, които възпрепятстват прекия досег на клиента с непредварително опаковани храни, с изключение на плодове и зеленчуци; за наличие на информация на видно място за потребителите, че плодовете и зеленчуците преди употреба следва да бъдат добре измити, като при възможност бизнес операторът да осигури еднократни найлонови ръкавици/пликове/торбички и други с оглед намаляване на риска от замърсяване на продуктите.

Специално внимание се обръща на записите по Системата за управление на безопасността на храните, по-конкретно за хигиена и дезинфекция на помещения, инвентар и технологично оборудване, и хигиена и здравен статус на персонала.

От БАБХ припомнят, че сигнали за нередности се приемат на "горещия" телефон - 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.