Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация
Секция: Русия
02 Април 2020 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Росатом започва 3D печат на клапани за изкуствена белодробна вентилация

/КРОСС/ „Русатом-Адитивни технологии" („РусАт"), част от горивната компания на „Росатом" - ТВЕЛ, е произвела прототипи и е готова да започне ЗD печат на клапани Вентури, които се използват в апарати за изкуствена белодробна вентилация. Необходимостта от тях се е увеличила многократно заради пандемията от коронавирус. Производствените мощности на „РусАТ" позволяват изработката на около 300 продукта седмично. При производството се използва биосъвместим полимер, а процесът не изисква допълнителна преработка.

Клапаните Вентури се използват заедно с аерозолни маски за дозирана кислородна терапия и осигуряват намалени концентрации на подавания кислород. Те са проектирани за употреба в продължение на няколко часа и изискват подмяна, което означава, че по същество са консумативи. Много държави се сблъскаха с недостига им, който в някои случаи се решава чрез ЗD печат на продуктите.

„Предприятията от руската атомна промишленост мобилизират възможностите си за борба с пандемията от коронавирус. Всички компании на „Росатом", специализирани в сферата на медицината и медицинското оборудване, търсят производствени и интелектуални възможности за бързо преориентиране към производството на оборудване и консумативи, от които медиците се нуждаят, за да се борят с коронавируса. Изпратихме информация за възможностите за производство на клапаните Вентури до Министерството на здравеопазването на Русия, Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и Роспотребнадзор. Ако е необходимо, производството може да започне в близко бъдеще", обяви Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом".

Михаил Турундаев, генерален директор на „РусАТ", подчерта: „Нашата компания, като индустриален интегратор на „Росатом" в областта на адитивните технологии, проучи възможността за ЗD печат на клапаните за апарати за изкуствена белодробна вентилация, изготви прототипи и е готова да започне производството им за доставка в лечебни заведения. Освен клапаните, с помощта на ЗD печат могат да се произвеждат дихателни маски, респиратори и други медицински изделия".