Коронавирусът отвори вратата за тоталния контрол
Секция: Интервюта
02 Април 2020 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коронавирусът отвори вратата за тоталния контрол

/КРОСС/ В отговор на глобалната пандемия от новия коронавирус в редица страни бяха наложени нови правила за социална дистанция и карантина. След което държавите започнаха да взимат мерки за контрол над гражданите, така че да се гарантира спазването на ограниченията. В разгара на кризата всичко това изглежда до голяма степен нормално. Проблемът е дали този тотален контрол, сравним с утопията на Оруел „1984", ще спре след като кризата с коронавируса бъде преодоляна или изкушението за властимащите да го продължат ще се окаже твърде силно.
Безпрецедентните мерки се различават в различните части на света. Безспорно възможностите за контрол над населението на тоталитарната власт в Китай помогнаха много за ограничаването на разпространението на коронавируса. Въпреки че в началото на заразата, опитите да се прикрие фактът, че става въпрос за нов вирус, струваха живота на стотици хора.

В много държави от Европейския съюз е въведено извънредно положение. Мобилните оператори споделят данните си със здравните власти в Италия, Германия и Австрия, за да се следи как хората спазват социалната дистанция.
Чешките власти тестват нова ИТ система за бързо проследяване на контактите на заразените с коронавирус. Използват се данните както от мобилните телефони, така и от банковите транзакции. Проследяването обаче става само със съгласието на засегнатите.

Целта е да бъдат засечени евентуалните контактни лица, да бъдат поставени под карантина и тествани за коронавируса.

Федералните власти в САЩ също използват данните от мобилните оператори и технологичните компании, за да контролират спазването на мерките за социална дистанция. Повечето от системите за социален контрол там бяха създадени още през изминалото десетилетие в отговор на атентатите от 11 септември 2001 г. В момента обаче обхватът им се разширява.

В Израел службата за сигурност Шин Бет модифицира програма си за наблюдение, за да следи движенията на пациентите с коронавирус, поставените под карантина и контактните лица. За целта се използват данните от телефонните и кредитните карти. Технологичните възможности са такива, че може да се установи дори, дали гражданите са нарушили задължителната дистанцията от 2 метра.

В Южна Корея правителството използва данните от транзакциите с кредитни карти, геолокацията на телефоните и камерите за наблюдение, за да получи подробна информация за пациентите с коронавирус. С база тази информация е съставена карта, на която всеки може да провери дали наблизо няма заразен.

Има места, където мерките стигат по-далеч от използването на личните данни на гражданите. Коронавирусът се превърна в удобен повод за налагане на ограничения върху свободата на словото и самата демокрация.

Унгарският парламент прие мерки, които включват затвор за разпространение на дезинформация и дават право на премиера Виктор Орбан да управлява с укази, докато действа извънредното положение в страната, обявено на 11 март.

В Русия властите започнаха да използват новата система за лицево разпознаване в Москва, за да контролират движението на гражданите. Тя бе завършена по-рано тази година и включва 170 000 камери.

Миналата седмица московската полиция съобщи, че използвайки лицевото разпознаване, е заловила и глобила 200 души, нарушили карантината.

„Искаме да разположим още повече камери, така че да не остане необхванат ъгъл или улица", обяви началникът на московската полиция Олег Баранов, като добави, че в момента се работи за инсталирането на допълнителни 9 000 камери.

Руските власти също разработват и системи за проследяване и локализиране на хората чрез мобилните телефони и банковите транзакции.