Продължителната работа зад бюро може да увреди щитовидната жлеза
Секция: Здраве
02 Април 2020 18:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продължителната работа зад бюро може да увреди щитовидната жлеза

/КРОСС/ Може ли продължителната работа в офиса да е свързана с риск от недостатъчна активност на щитовидната жлеза? Отговорът е "да", сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени установили, че известната като хипотироидизъм недостатъчна активност на щитовидната жлеза е над 2 пъти по-често срещана сред възрастни хора, които работят между 53 и 83 часа седмично, отколкото сред работещите между 36 и 42 часа седмично.

Хипотироидизмът може да причини умора, депресия, усещане за студ и наддаване на телесно тегло, а освен това е рисков фактор за сърдечни болести и диабет.

В рамките на изследването били анализирани данни за 2160 служители в Южна Корея. Оказало се, че с всяко 10-часово увеличаване на работата седмично рискът от хипотироидизъм се увеличава в сравнение с този за работещите с 10 часа по-малко седмично.

Недостатъчната активност на щитовидната жлеза засяга по-често жените, отколкото мъжете. Учените обаче констатирали, че дългите часове работа са свързани с увеличен риск от хипотироидизъм, независимо от пола на служителите и социоикономическия им статус.

"Нужни са допълнителни проучвания, за да се разбере дали дългите часове работа действително предизвикват хипотироидизъм", заяви ръководителят на изследването Йон Ки-ли от Националния онкологичен център в провинция Кьонги.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the Endocrine Society.