Два нови смъртни случая от COVID-19, заразените вече са 477 (обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Април 2020 08:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Два нови смъртни случая от COVID-19, заразените вече са 477 (обновена)

/КРОСС/ Нови 2 случая на починали с коронавирус. Става въпрос за мъж от Стара Загора и още един в Пирогов.28 са установените положителни проби за коронавируса. За болнично лечение са настанени 8 души.

Това съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

В София са 21 от случаите, в Пловдив - два, в Смолян - 2, а в Бургас, Кърджали и Велико Търново - по един

Общо броят на заразените е 477, смъртните случаи досега са 11.

Новият смъртен случай е мъж на 81 години от Стара Загора с декомпенсиран диабет. Той е приет за лечение преди седмица. Средната възраст на починалите е 62 години.

179 са общо приетите на болнично лечение. 20 са интубирани.

Заразените от медицинския персонал вече са 21 човека.

Излекуваните са 30 души. Новите са 5 във ВМА, един от Пещера и един от Пловдив. Общо са излекувани 20 мъже и 10 жени. Най-младият излекуван е 27-годишен мъж, а най-възрастният - 80-годишен. Средната възраст на излекуваните е 47 години.

"Снощи в "Пирогов" са приети един мъж - арестант, на който са взети проби, с признаци на коронавирус инфекция, и дете на 4 години, преведено от великотърновската болница с двустранна бронхопневмония. Детето е с изливи в белите дробове, но все още не е интубирано", каза Мутафчийски.

Той допълни, че от партия ГЕРБ са изявили желание да заплатят тестовете, които са им били направени.

"В софийската "Бърза помощ" непрекъснато върви процес на тестване. Вече има и масово тестване, което започва от ден днешен във Военномедицинска академия. Първите 40 вече са пристигнали".

Все още не е необходима карантина в НС

Ще бъдат изследвани и семействата на установените нови случаи на заразени в парламента и техните контактни лица. На семейството на д-р Хасан Адемов вече са направени тестове и съпругата му също е с положителна проба.

"Това е нормална практика и засега не изисква поставянето под карантина, но решението за режима на работа на Народното събрание е решение на Председателския съвет".

Кой покрива лечението на здравно неосигурените пациенти

„Поставили сме въпроса на на министъра на здравеопазването и управителя на Здравната каса, както и Социалното министерство, защото за всички социално слаби, за неосигурени ги покрива Социалното министерство, след като установи, че те наистина отговарят на критериите за социално слаби. Специално за ВМА - около 70% от молбите за заплащане се покриват. Някои търпят отказ и остават за сметка на лечебното заведение. За този момент, за коронавирус инфектирани, лично министър-председателят заяви в мое присъствие, че ще се изработят механизми да се покрие тяхното лечение. Сами разбирате, че много голяма група, която се прибра от чужбина, те не са се осигурявали почти никога в България", допълни ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски
Как се лекуват леките случаи

"Със симптоматични средства - Парацетамол 1000 мг не повече от три пъти на ден. Това е за когато има температура", обясни професор Мутафчийски.

Доц Попов от ВМА обясни, че в катедрата по инфекциозни болести на ВМА наблюдават 129 болни:

„Хоспитализирани, към този момент, са 26, изписани са 14 болни, а наблюдавани по домовете - 89 болни. От изписаните болни 10 са абсолютно оздравели, с 2 отрицателни проби за 24 часа, т.е. клинично здрави. Прави впечатление, че 4 дълго време се задържат с наличие на вирус в носоглътката, което ги прави носители и опасни за околните. Тях също ги наблюдаваме. Прави впечатление продължителното наличие на вируса в горните дихателни пътища. От наблюдаваните по домовете отчитаме една „семейност" на заболяването. Засегнати са три-четиричленни семейства, фамилии от 5-8 човека. Включително имаме 1 комуна от 11 жени и едно дете, от които 7 са положителни. Прави впечатление, че засяга хора с добър социален статус, бих казал дори повече от добър. Наблюдаваните по домовете ги контролираме ежедневно с обаждане по телефона. Лично аз се обаждам, а и психолог се обажда. От наблюдаваните по домовете имаме 4 човека, хоспитализирани с утежнено клинично протичане и налагащо болнично лечение. На наблюдаваните по домовете изпращаме и мобилни екипи, благодарение на нашите доброволци - квалифицирани лекари.

От хоспитализираните имаме трима болни в тежка клинична форма. Нашата гордост и най-голям успех, е че успяхме да ги опазим да не влязат в етапа на механична апаратна вентилация. Нашата тайна е ефективното наблюдение. Ежеминутен не „сестрински пост", както обикновено се нарича, а „лекарски пост". По цяла нощ наблюдаваме болните, оставяме настрани гайдлайните и оценяваме състоянието им ежеминутно. Гледаме конкретния индивидуален случай. При нас се намира най възрастната жена - на 86 години, за която по този начин наблюдение успяхме да не допуснем въвеждането в апаратна вентилация, което би довело, по литературни данни, 86% смъртен изход...". Жената е в добро състояние и скоро ще се върне при близките си, допълни Попов.