Нито един медик в Спешна помощ не е получил обещаните 1000 лв.
Секция: Здраве
03 Април 2020 09:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нито един медик в Спешна помощ не е получил обещаните 1000 лв.

/КРОСС/ Медиците от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ излязоха с изключително остра позиция, в която обвиняват държавата, че не ги счита "за хора от първа линия в борбата с COVID-19".

"Ще ви бъдем благодарни и ако информирате обществото, че до момента нито един спешен медик не е получил обещаните 1000 лв. от парите на данъкоплатеца за обезщетение за работата си с пациенти c COVID-19", пише в декларацията, която е подписана от председателя на НАРСМП д-р Десислава Кателиева.

От асоциацията посочват, че близо 8000 лекари "вече цял месец живеят със страха да не предадат заразата, с която се сблъскват ежедневно". Въпреки това спешните медици все още не са тествани по никакъв начин, нито пък се обезщетяват за рисковете от работата им, изтъква се в позицията.

"Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти", пише в позицията.

В тази връзка НАРСМП пита властта и националния оперативен щаб колко от лекарите в спешна помощ са тествани и колко са болни от COVID-19 от началото на епидемията. "Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия", заявяват медиците.

Те искат да знаят кога ще имат достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите им от интензивни и инфекциозни отделения. "Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на нас ни дават екипи само ако има информация, че пациентът е съмнителен. Знаят ли в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник-атака в последствие се оказват с положителен тест за COVID-19?, питат медиците.

Другият им въпрос е кога ще има бързи тестове, за да диагностицират пациентите си. "Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19, за да ни разберат от Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб?", завършва позицията на НАРСМП.

КАК РАБОТИ СПЕШНА ПОМОЩ

Много е важно пациентите, които се нуждаят от спешна помощ, да предават симптомите си коректно на дежурните лекарски екипи. Това отбеляза пред bTV д-р Димитър Лунд. Спешният медик разкрива, че има случаи хора да лъжат за симптомите си заради COVID-19, което ги излага на риск. "Напълно оборудвани отиваме само на адресите, които са с анамнеза или има голям шанс да бъдат коронавирус. На практика линейките, с които превозваме един COVID-19 пациент, са същите, с които се обслужват всички други спешни адреси. Това, което е по-различно, е, че ние сме екипирани. Ние наистина сме първа линия на първата линия. Не гледаме на всяка смяна като критична. Мисля, че позитивно е по-добрият вариант", обяснява д-р Лунд.

По негови думи част от пациентите приемали диагнозата COVID-19 като нещо, което трябва да се преживее. Други пък се панират. "Бих казал - да са кооперативни, да са обективни и да няма паника, защото тя не помага", съветва лекарят.