Ръст на сигналите за изоставени домашни животни през последните седмици
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Април 2020 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ръст на сигналите за изоставени домашни животни през последните седмици

/КРОСС/ Ръст на сигналите за изоставени домашни животни се наблюдава през последните седмици. Има ли пряка връзка между това явление и кризата с COVID-19, възможно ли е домашните любимци да пренесат заразата? Гост по темата в БТВ „Тази сутрин" беше д-р Марина Иванова, директор на организацията „Четири лапи".

Няма никакви доказателства, че този коронавирус се разпространява от домашните любимци. Това заяви и проф. Кантарджиев, каза д-р Иванова, която отбеляза, че хората не се допитват до ветеринари как да процедират с животните и дали те са заплаха за тяхното здраве, а четат публикации в интернет.

Засега СЗО и Световната организация за здравеопазване на животните нямат данни, че домашните животни са опасни за човека, могат да станат приносители и да предават вируса на хора, съобщи д-р Иванова.

Кучетата са напълно оневинени, това показват и изследванията при предишната епидемия с вирус от същото семейство - ТОРС. При изследване за този вирус при котките се получава леко заразяване при много голяма негова концентрация. През 20003-2004 г. беше това заболяване, тогава е имало няколко случая, когато е постигнато възможно заразяване на котки. Но досега няма случай с този коронавирус животно да зарази човек, обясни д-р Иванова. По-висок ръст на изхвърлени домашни любимци се наблюдава във Варна, разкри директорът на „Четири лапи".

Коронавирусите са много разпространени в природата, при различните животни има различни коронавируси, но това не е оправдание да изхвърлиш домашния си любимец., заяви Иванова и отбеляза, че това е нехуманен акт и следва да бъде санкционирано.