Доц. д-р Георги Попов : Какви са основните симптоми и как протича коронавируса
Секция: Здраве
03 Април 2020 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. д-р Георги Попов : Какви са основните симптоми и как протича коронавируса

/КРОСС/ Началникът на Катедра ,,Инфекциозни болести" във ВМА доц. д-р Георги Попов обясни какви са основните симптоми и как протича коронавируса при пациентите, за които той и екипът му се грижат.

Оценяваме състоянието на тежките случаи ежеминутно. При нас е най-възрастната жена с COVID-19 - на 86 години, и ние успяхме да избегнем интубацията. Тя вече е добре и вероятно следващата седмица ще я изпишем", каза доц. д-р Попов. И допълни, че 14 от хората с коронавирус, лекувани във ВМА, вече са оздравели и са изписани. При четирима от тях се наблюдавало наличие на вирус в носоглътката изключително дълго време. Това ги правело опасни за околните и затова били поставени под строга карантина.

По отношение на хората с коронавирус, които са с по-леки симптоми и се лекуват у дома, медикът обясни, че лично той, както и психолог поддържат с тях ежедневна връзка по телефона. При влошаване на състоянието на болния незабавно се изпраща екип, който да оцени състоянието му. По отношение на симптомите доц. д-р Попов каза, че основните са повишена температура, суха кашлица, болки и дразнене в гърлото, запушване на носа и хрема, главоболие, задух, болки в гърба и кръста, загуба на вкус и обоняние, диария.

По отношение на температурата няма бурно, остро повишение за часове, както при грипа. Тя се повишава бавно и при пациентите има дълъг фибрилен период. Сухата кашлица продължава 10-14 дни. Болките в гърлото, както и запушването на носа и хремата бързо се преодоляват. При голям процент от заболелите има главоболие. То се дължи на интоксикацията от вируса и на хипертонични прояви. Близо половината пациенти съобщават за задух, който описват като непоносима тежест в гърдите. 5% от заразените изпитват болки в гърба и кръста, 3% имат загуба на обоняние и вкус и още толкова - диария. Един болен имаше обривен синдром, обясни още доц. д-р Попов. Той подчерта, че засега у нас няма наблюдения преболедувалите и възстановили се да развиват някакви усложнения, след като изхвърлят вируса.