Предприятия на Росатом започнаха стерилизация на медицински маски
Секция: Русия
03 Април 2020 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предприятия на Росатом започнаха стерилизация на медицински маски

/КРОСС/ Компанията „Стерион", създадена с участието на руската държавна корпорация „Росатом", подписа договор с „Делрус" за стерилизация на над 58 милиона медицински маски. „Делрус" доставя стерилни маски на руските медицински институции.
„Стерилизацията с помощта на радиационни технологии гарантира безопасността на обработените медицински изделия, което е особено важно в условията на настоящата пандемия", заяви генералният директор на „Росатом" Алексей Лихачов.
„Стерион" вече е обработила първата партида от 92 хиляди маски. Компанията е преминала от работа на две смени към трисменен режим, който позволява денонощна обработка на до 10 милиона маски седмично. 
Според Александър Шибанов, генерален директор на подразделението на държавна корпорация „Росатом" в областта на радиационните технологии в медицината и промишлеността - Rusatom Healthcare, през следващите дни в работата по стерилизация на маски ще се включи Научно-изследователският физико-химичен институт „Карпов", който е част от контура за управление на Rusatom Healthcare. Това ще позволи стерилизация на още до 3 милиона маски седмично.
„Други предприятия, занимаващи се със стерилизация на медицински изделия, също вече са включени в работата", добави Шибанов.