Медицинският съвет подкрепя мерките срещу коронавируса
Секция: Здраве
03 Април 2020 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Медицинският съвет подкрепя мерките срещу коронавируса

/КРОСС/ Готов е първият доклад на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет, който подпомага дейността на правителството в борбата с коронавируса. Настоящият доклад е систематичен конспект на актуалната научна информация, подчерта в специално изявление пред медиите проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския експертен съвет.

"Това, което представяхме, има голям обем - около 400 страници на хартиен носител, 40 мегабайта. Има над 100 хиперлинка... Продуктът има три раздела. В първия раздел са разгледани препоръки към извънболничната помощ, във втория - препоръките-алгоритми към болнични заведения, а в трети раздел имаме общи принципи за поведение и вземане на мерки."

Препоръките и алгоритмите, заложени в доклада, са насочени както към медиците в извънболничната помощ, така и към практикуващите в болниците, уточни проф. Костов.

За постигане на по-добри резултати в овладяването на епидемията, както и за по-висока икономическа целесъобразност, е наложително към предприетите към настоящия момент мерки да бъдат добавени практически алгоритми и стъпки, касаещи диагностиката при различните категории лица, смятат от Медицинския съвет. „Здрави, контактни, високорискови и медицински работници в горещата зона", допълни проф. Коста Костов.

Медицинският експертен съвет се обединява около становището, че приложените досега мерки, налагащи физическа изолация и социална такава, са наложителни. В течение на епидемията същите могат да бъдат преосмислени и при благоприятното ѝ развитие - олекотени, стана ясно от думите на председателя на съвета.

"МЕС възприема, че диагнозата на инфекцията се основава на PCR тестове, а епидемиологичното проследяване може да се осъществи чрез комбинираното използване на всички останали и налични страната лабораторни методи".

Проф. Коста Костов подчерта, че българският продукт е уникален, защото надгражда вече готовите подобни ръководства по света - от Китай, Германия, Великобритания, Холандия.

„Решихме, че не трябва да копираме колегите от другите страни. Решихме, че трябва да създадем нещо по-различно. Решихме, че на всяка стъпка от техния продукт ние можем да дадем нашите стъпки. В този смисъл нашият продукт надгражда онова, което вие сте видели да излиза от всички посоки."

„Повечето от колегите, независимо дали са кардиолози, нефролози, гръдни хирурзи, могат да намерят необходимата информация, в рамките на 3 до 4 клика да стигнат до това, което ги интересува. 400 страници текст, но с 2 кликвания стигаш до това, което ти трябва в момента", отбеляза пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет. Той даде пример с психичноболен пациент с онкологично заболяване, който е положителен за коронавирус.

За изготвянето на документа е използвана експертизата на широк кръг от специалисти. Над 50 асоциирани членове към съвета са се включили с препоръки и бележки.