Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета на първо четене
Секция: ПОЛИТИКА
03 Април 2020 12:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета на първо четене

/КРОСС/ Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене актуализацията на бюджета, която се прави с цел хазната да посрещне шока за икономиката от Ковид-19. В рамката е заложено увеличаване на лимита на държавния дълг до десет милиарда лева при настоящо ограничение от два милиарда и 200 милиона лева. Един милиард лева ще отидат във фонд "Безработица", а със 700 милиона ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие.

Новият лимит на дълга до 10 милиарда лева не е празен чек, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той представи пред бюджетната комисия в парламента параметрите на актуализацията на бюджета. В нея е заложено, че лимитът по новия дълг ще бъде увеличен от 2,2 милиарда лева. За да се финансира дефицитът в хазната и увеличаването на капитала на банката за развитие, са необходими 4,2 милиарда лева. Останалата сума ще бъде буфер, обясни Горанов:

"Чуха се думи за празен чек, няма нищо празно в този чек, защото в момента, в който средствата постъпят в сметките на Фискалния резерв, те могат да напуснат Фискалния резерв само по три причини за погашение на дълг, за операции, свързани с финансиране, в смисъл придобиване на дялове и акции, както е случаят с увеличението капитала на Българската банка за развитие и за разходи. Всеки един от тези аспекти е предварително нормативно определен".

Румен Гечев от левицата обаче разкритикува ефективността на мерките, които ще бъдат постигнати чрез актуализацията на бюджета. Също така Гечев е убеден, че дори и най-негативният сценарий, по който е изчислена актуализацията, е нереалистично оптимистичен.

„След като България е малка страна, силно зависима от ЕС, как ще стане така в Германия, Франция, Испания, Италия да има спад 4,5,6,7,8 процента, а при нас спада ще бъде три процента. По каква теория ще стане тази работа", каза той.

Йордан Цонев от ДПС определи мерките за посрещане на шока от Covid-19 върху икономиката като навременни, но предупреди, че най-вероятно няма да бъдат достатъчни.

Бюджетът ще бъде гласуван на първо четене и в зала по-късно през деня, когато депутатите ще се съберат на извънредно заседание.