КНСБ: Джинджифилът вече е дефицит
Секция: ИКОНОМИКА
03 Април 2020 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 КНСБ: Джинджифилът вече е дефицит

/КРОСС/ Джинджифилът е поскъпнал двойно, и се превръща в дефицитна стока на българския пазар - цената му е скочила от 7,50 на 15 лева за килограм. Това сочи експресно проучване на КНСБ за ръста в цените за периода 1 март - 1 април в 26 области.

Отчита се близо 50% увеличение на цената на чесъна, и близо 44 на сто - на лимоните, сочат още данните.

Експресното проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ е за изменението в цените на 26 хранителни стоки от първа необходимост и пет нехранителни препоръчителни за опазване на здравето и живота.

Целта е представяне на ценовата динамика преди и в началото на епидемичната криза.

За лимоните например в някои области се очертава драстично увеличение, като в Търговище и Добрич цената им достига 5 лева и 50 стотинки при 2.50-3.00 лева в началото на март.

Като забележимо е определено нарастването на цените на слънчогледовото олио с малко над 4 на сто, както и на свинското месо с малко над 5%.

Възходящ тренд се отчита и при наблюдаваните нехранителни стоки, които в този момент са с повишено потребление.

Цената на антибактериалния гел нараства над два пъти. При това достига средна цена от 44 лева при 18 лева от началото на кризата.

Цената на белината расте с почти 3 на сто, а на мокрите кърпи с 11%.

Според синдикалистите голяма е вероятността някои стоки от първа необходимост да продължават да поскъпват, особено на пресни зеленчуци, които се внасят от големи страни-износители и в момента изпитват силен недостиг на сезонни работници.