Русия изпрати на Сърбия помощ за справяне с коронавируса
Секция: СВЯТ
04 Април 2020 08:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия изпрати на Сърбия помощ за справяне с коронавируса

/КРОСС/ Русия изпрати в Сърбия 11 военнотранспортни самолета с медицинско оборудване и специалисти, които да се включат в борбата срещу разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщиха от руското министерство на отбраната. 

Военнотранспортните Ил-76 излетяха от летище „Чкаловски“ в Московска област. В небето над Сърбия бяха ескортирани от изтребители МИГ-29 на сръбските военновъздушни сили и се приземиха на летище „Батайница“ на 20 км северозападно от Белград. В церемонията по посрещането участваха сръбският премиер Ана Бърнабич и министърът на отбраната Александър Вулин, които благодариха на Русия за помощта. В Сърбия пристигнаха 87 военни медици и специалисти по радиационна, химическа и биологична защита със специално медицинско оборудване и 16 единици военна техника. 

Днес в сградата на Военномедицинската академия в Белград е планирано съвещание с представители на министерствата на здравеопазването и на отбраната на Сърбия. На съвещанието ще бъдат определени обектите, където ще работят руските специалисти. Изпращането на помощта беше договорено в четвъртък в телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Александър Вучич.