Екатерина Захариева: Следващата финансова рамка ще бъде т. нар. план „Маршал”
Секция: ИКОНОМИКА
04 Април 2020 10:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева: Следващата финансова рамка ще бъде т. нар. план „Маршал”

/КРОСС/  „Световната икономика е свързана. Нашата икономика е изключително транспортно ориентирана и няма как да си мислим, че дори и да излезем сравнително бързо от това предизвикателство и тази криза, няма да има отражение в икономиката”, каза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариев.

„Всички сме притеснени, никой не си мисли, че тази пандемия, световна, няма да се отрази на икономиката. И точно затова и две мерки са насочени в две посоки, в две линии са насочени усилията на всичките правителства, и на ЕС, включително и на нашето.

Първата, най-важната и най-спешната е справяне с директното предизвикателство на заболяването, опазване на живота и здравето на населението.

И вторият е справяне с икономическите предизвикателства, максимални усилия за запазване на работните места. И това са мерки, които българското правителство взе и обяви още преди седмица. Те са в няколко етапа. Едните са по време на най-тежките ограничения. Следващите ще бъдат, след като се поразхлабят мерките, по-дългосрочни. Ние започваме пренастройване изцяло на следващата бюджетна финансова рамка на ЕС. Те вече са поставили задача, екипите работят в комисията. Следващата финансова рамка ще бъде т. нар. план „Маршал”.

Той ще бъде насочен преди всичко към изправяне икономиката отново на крака, отново към растеж”, коментира Захариева.

„Бюджетът на ЕС е един. В момент на криза най-адекватното нещо е тези програми да се насочат към предизвикателствата и методи и програми за преодоляване на тази криза. За България е 812 млн. евро от програмите. Комисията много бързо и адекватно реагира и предостави, т. е. за програми на правителството за мерки, свързани с борбата с коронавируса”, каза още Екатерина Захариева.