Следят здравния ни статус с мобилно приложение
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Април 2020 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следят здравния ни статус с мобилно приложение Апликацията ще може да бъде свалена доброволно от всеки гражданин

/КРОСС/ На извънреден брифинг в Министерски съвет, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ представиха национална информационна система за борба с COVID-19.

"Компанията ни реализира мобилна апликация, която е насочена проактивно гражданите да информират за своето здравно състояние. В рамките на 10 изградихме системата, която по автоматизиран път стига до органите на МВР и държавата. Системата е свързана с хората, които са под карантина. Информация въведена веднъж може да се използва от всички държавни институции, лекари, доброволци и така няма да се гу би време. В Сингапур и Тайван използват същата апликация. Така гражданите всеки ден могат да виждат здравния си статус, а държавата също ще е запозната с реалната ситуация", разкри Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Мобилното приложение ще може да бъде свалено доброволно от всеки гражданин. Така всеки ще може да сподели своя здравен статус и щабът да бъде запознат своевремнно със ситуацията. Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката. Даването на данни ще е напълно доброволно. Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко. Така Щабът ще получва веднага симптомите. Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Пламен Цеков от фирмата, разработила приложението.