Полски учени откриха как да забавят коронавируса
Секция: Наука
04 Април 2020 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полски учени откриха как да забавят коронавируса Изобретението е химично съединение, наречено HTCC

/КРОСС/ Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SARS-CoV-2. Това съобщи Полската агенция за пресата.

Изследователите смятат, че тяхното постижение е обещаваща първа стъпка към изобретяване на лекарство или ваксина. „Веществото, което разработихме, е иновация от световна класа“, заяви професорът-вирусолог Кшиштоф Пиртс.

Изобретението е химично съединение, наречено HTCC. Съобщава се, че влияе не само на SARS-CoV-2, но и на MERS-CoV - причинителят на респираторния синдром в Близкия изток, който се появи в Саудитска Арабия през есента на 2012 г.

Сега полските учени планират да започнат клинични изпитвания на тяхното лекарство. HTCC е патентован и преди това тестван върху животни, но все още не е получено разрешение за употреба при хора. При гризачите това вещество не предизвиква влошаване на работата на дихателната система и не показва токсичност.

HTCC-полимерното съединение е създадено на базата на хитозан, получен от скариди или гъби. Изследователите са открили, че този полимер се свързва с протеина, който образува „корона“ на вируса и блокира взаимодействието му с клетъчния рецептор, тоест не може да навлезе в човешките клетки.