ЗАРАДИ СПЕКУЛАТА: Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Април 2020 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЗАРАДИ СПЕКУЛАТА: Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден

/КРОСС/ От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците.

Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен магазините и пазарите, тази година заради извънредното положение - ще се следят и обектите, които доставят храна до домовете. Колко ще ни струва празникът?

От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците. На едро например цената на килограм лимони е скочила почти двойно. В дните преди Великден и Гергьовден - активно ще се следи безопасни ли са основните продукти, които слагаме на празничната трапеза – като агнешко, козунаци, яйца, бои и салати. Очакванията са килограм агнешко от обора да струва около 5 лв., а в търговската мрежа – 15.

За да се подкрепи родното производство по време на извънредното положение - животновъдите искат търговците да изкупуват и предлагат само българско агнешко.

“Почти всички големи вериги склониха да го направят. Няма да има ситуация, като миналата година с вноса. Остана и по-малките търговци да предприемат тази крачка“, каза Симеон Караколев – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Видео: За да се улесни достигането на родното агнешко до големите вериги - държавата отпуска средства на кланиците. Въпреки взетите мерки - животновъдите прогнозират тежки времена за бранша.

„Придвижването на хората, към малките  населени места, където са фермите е затруднено. Със сигурност ще има щети върху бранша”, добавя Караколев.

Ударът на кризата вече усещат и зеленчукопроизводителите в Санданския край. Отглеждането на продукцията изисква същите грижи и разходи, но пазар – няма.

„Къде ще се издава тази стока, и най-малкото като има внос, тоя внос направо те унищожава, унищожава ни като цяло”, на мнение е производителят Владимир Петров.

По борсите с плодове и зеленчуци обаче от няколко дни тировете с вносна стока са намалели наполовина. И цените на цитрусите устремено тръгнаха нагоре.

От комисията, която следи пазара на едро, не очакват спекула с цените по празниците. И успокояват, че складовете са пълни с продукти.

„Ако потребим домати, които в момента падат, зелена салата и зелен лук, агнешко и яйца – ние ще платим точно толкова, колкото сме платили 2019 г. Нека всеки един от нас да вземе решение – да си закупи българско месо и по този начин ще подкрепи българската икономика”, каза Владимир Иванов – Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.