Кралица Елизабет Втора ще направи обръщение към нацията
Секция: СВЯТ
05 Април 2020 09:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кралица Елизабет Втора ще направи обръщение към нацията

/КРОСС/ Кралица Елизабет Втора ще призове хората да се изправят пред предизвикателствата на пандемията от коронавирус, в рядко специално обръщение към Общността на народите в неделя, съобщи АФП.

В откъси от речта й, която нейни приближени нарекоха “дълбоко лична”, 93-годишният монарх ще каже, че има вяра, че хората ще устоят, въпреки трудностите.

Речта, която ще бъде излъчена в 1900 GMT в неделя, е едва четвъртият път в 68-годишното й царуване, в което тя прави специално телевизионно обръщение извън ежегодното за Коледа.

То идва в момент, в който броят на смъртните случаи във Великобритания достигна рекордните 708 души за един ден, включително петгодишно дете. Общият брой на починалите на Острова достигна 4 313, а страната се готви за трета поредна седмица на блокада.

Според Бъкингамския дворец, кралицата лично ще благодари на медиците на първа линия и на други ключови служители за усилията им по време на кризата.

„Говоря ви в това, което знам, че е все по-предизвикателно време“, ще каже тя в речта, записана в замъка Уиндзор, западно от Лондон.

„Време, в което животът в нашата страна е разстроен: прекъсване, което донесе мъка на някои, финансови затруднения на мнозина и огромни промени в ежедневието на всички нас.“

Британският премиер Борис Джонсън, който е с положителен тест за COVID-19, постави правителството си в бойна готовност и призова за колективен отговор на епидемията.

Около 750 000 души се отзоваха на призива му да станат доброволци и да подкрепят държавната Национална здравна служба, възрастните хора и уязвимите, които понастоящем са в самоизолация. Първоначалният апел беше за 250 000, докато бизнесът и индустрията бяха мобилизирани по невиждан след Втората световна война начин.

В речта си се очаква Кралицата да каже още: „Надявам се през идните години всички да могат да се гордеят с това, как са отговорили на това предизвикателство. И тези, които идват след нас, ще кажат, че британците от това поколение бяха най-силни от всички.

Кралицата и нейният 98-годишен съпруг принц Филип се преместиха в замъка Уиндзор на 19 март като предпазна мярка заради възрастта им, която ги поставя в категория с висок риск. Кралски представители заявиха, че двойката е в добро здраве и спазва правителствените указания.

Най-големият им син и престолонаследник, 71-годишният принц Чарлз, беше в самоизолация в имението Балморал в североизточна Шотландия, след като разви леки симптоми на COVID-19. Като предпазна мярка в четвъртък той официално откри по видеовръзка нова полева болница с 4000 легла в източен Лондон, която ще лекува най-тежко болните пациенти.

Кралското семейство прекрати ангажиментите си и речта в неделя е била записана само от един оператор, носещ лични предпазни средства, заявиха кралски служители. Бил е потърсен съвет от кралските лекари, за да се намали до минимум всеки риск за кралицата, добавиха те.

Речта на кралицата е първата й в смутни времена след смъртта на майка й през 2002 г. Преди това тя се обърна към нацията в навечерието на погребението на принцеса Даяна през 1997 г. Предишното й послание беше през 1991 г. по време на първата война в Персийския залив.

Четвърто послание през 2012 г. беше да благодари на обществеността след тържества за нейния Диамантен юбилей, отбелязващ 60-годишнината от възкачването й на трона.