Моргите в Еквадор пълни, държат телата на починалите от коронавирус в хладилни контейнери
Секция: СВЯТ
05 Април 2020 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Моргите в Еквадор пълни, държат телата на починалите от коронавирус в хладилни контейнери

/КРОСС/ Правителството на Еквадор започна да слага телата на починалите от коронавирус в огромни хладилни контейнери заради вече запълнени морги и болници в град Гуаякил, където десетки хора починаха от вируса. Градът е епицентърът на епидемията в латиноамериканската държава, информира "Ройтерс".

Еквадор е потвърдил 318 починали от вируса - една от най-засегнатите страни в Латинска Америка. Но президентът Ленин Морено заяви тази седмица, че реалният брой е по-висок, тъй като властите събират по повече от 100 тела на ден, много от домовете, тъй като стриктните мерки за карантина не позволяват провеждане на погребения.

Правителството постави три контейнера, най-големият е с дължина около 12-метра, в обществени болници за съхранение на телата, докато изкопаят гробове, обяви кметът на Гуаякил. До момента 150 жертви са погребани в частно гробище в пристанищния град.

В събота еквадорското правителство съобщи, че ще пусне нова дигитална система, която ще помогне на семействата да открият къде са погребани роднините им.

Морено предупреди, че властите очакват починалите в града и провинцията да достигнат 3500 и отбеляза, че "специален лагер" е изграден за погребване на мъртвите.

Междувременно вицепрезидентът на Еквадор се извини, след като тела на починали от вируса бяха оставени по улици в Гуаякил.

В Еквадор има повече от 3400 заразени с коронавирус. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 57 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии.

Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,2 млн. случая и над 64 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 246 000.