Фон дер Лайен иска "План Маршал" на ЕС в борбата с пандемията
Секция: СВЯТ
05 Април 2020 12:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Фон дер Лайен иска "План Маршал" на ЕС в борбата с пандемията

/КРОСС/ Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен повтори призива си за солидна инвестиция в бюджета на ЕС в момент, в който блокът трябва да се справи с икономическите последици от епидемията от Ковид-19, предаде ДПА.

В статия във в. "Велт ам Зонтаг" Фон дер Лайен казва: "Нуждаем се от План Маршал за Европа".

Няколко дни преди това тя предложи радикално преосмисляне на европейския бюджет за периода 2021 - 2027 г., така че той да бъде адаптиран към кризата и да се стигне до голям план за икономическо възстановяване като този на САЩ за Европа след Втората световна война.

Бюджетът на ЕС е приеман във всички страни като инструмент за солидарна компенсация и трябва да бъде адаптиран в съответствие с кризата, казва Фон дер Лайен.

"Много милиарди, които трябва да бъда инвестирани днес, за да се избегне по-голяма катастрофа, ще свържат поколенията", пише тя. Според нея това ще поднови чувството за общност между европейските народи във време на криза.

Фон дер Лайен е уверена, че Европа скоро ще може да се възстанови.

Европейските правителства обаче са разделени по въпроса какви съвместни мерки да вземат за справяне икономическите последици на кризата с коронавируса.