Желязков: Ясно е оповестено, какви са задачите и целите на националната информационна система за здравен статус
Секция: Технологии
05 Април 2020 13:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Желязков: Ясно е оповестено, какви са задачите и целите на националната информационна система за здравен статус

/КРОСС/ „Вчера много ясно беше оповестено, какви са задачите и целите на тази информационна система, разработчиците, ползите от нея. такива системи работят в страните, които успешно се справят с управлението на пандемичните процеси – Сингапур, Южна Корея и т. н.”, каза в предаването „Неделя 150” по БНР министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Думите му са по повод представената вчера национална информационна система за здравния статус на българите.

„Тази система е разработена с усилията на много ІТ-специалисти, с техния доброволен труд. Те бяха представени на пресконференцията. Така, че това е една добра синергия в усилията на ІТ-бизнеса, в този труден момент да дадат своя принос за по-добрия анализ на данните”, допълни той.

„Като всяка една информационна система, тук се борави с набор от данни, разбира се с необходимите алгоритми за анализа и за възможността да се вземат по-добри управленски решения. Разбира се, тази система изключително много ще разчита на самооценката и внасянето на информация от страна на ползвателите на системата, в т. ч. и нейната геолокационна база, т. е., възможността да се въвеждат не само данни за състоянието на пациентите, а и да се въвеждат данни, които позволяват да се прави анализ на база и на местоположение и на географско такова.

Тази система ще подпомага, както по-добрата информираност на обществото, на потребителите, а също ще подпомогне, заедно с всичките отделни регистрови компоненти в същата, за вземане на съответни навременни решения от страна на щаба и на публичните власти”, каза още Росен Желязков.